Élve kibelezi zsákmányát az ázsiai kukri kígyó. A horrorisztikus viselkedést Thaiföldön figyelte meg egy kutatócsoport.

A valódi siklófélék közé tartozó kígyó (Oligodon) megnagyobbodott, pengeéles fogaival hasítja fel a béka hasát, majd egyenként eszi ki a szerveit. Eközben az áldozat életben van, kénytelen végigszenvedni az iszonyatos kínokat. A kígyó az embert nem tekinti ellenségnek, de fogaival képes komoly sérüléseket okozni, ha veszélyben érzi magát.

Hasonló viselkedés egyetlen más kígyónál sem ismert; többnyire egészben nyelik le zsákmányukat, csak ritkán fordul elő, hogy kisebb-nagyobb darabokat kiharapnak a prédából. Állatokat kibelező kígyót mostanáig nem ismertek a szakemberek.

A kukri kígyók bizarr étkezési szokása vélhetően arra vezethető vissza, hogy fő prédájuk az ázsiai közönséges varangy (Duttaphrynus melanostictus). Ez a békafaj arról ismert, hogy nyaki részén méregmirigyek vannak. A mirigyek által kiválasztott toxin a ragadozók ellen véd. A kígyó nagy valószínűséggel azt akarja elkerülni, hogy a méreganyagok bekerüljenek szervezetébe. Némileg ellentmond az elméletnek, hogy a kutatók azt is megfigyelték, a kisebb békákat a kukri kígyók egészben nyelik le, ám elképzelhető, hogy a fiatalabb egyedek mirigyei még nem termelnek veszélyes toxinokat. Ezt egyelőre tovább vizsgálják a szakértők.

Egy kukri kígyó portréjaForrás: AFP/Matthijs Kuijpers

Annyi biztos, hogy a varangy a folyamat során végig életben van; küzd a kígyó ellen, mirigyeiből méreganyagok távoznak, kétségbeesett próbálkozása azonban hiába való. A kígyó táplálkozása akár több órán át is eltarthat.

Az eredményeket a Herpetozoa című folyóiratban publikálták.

A következő oldalra lapozva a cikkben leírt viselkedést megörökítő képeket találja. Megtekintésüket csak erősebb idegzetű olvasóinknak ajánljuk.