Egyes antiszeptikumok és szájvizek hatástalaníthatják a koronavírust

szájvíz Portrait of woman using mouthwash 30-34 years WOMAN female mid ADULT one only person PORTRAIT looking at CAMERA beauty SMILING happiness oral HYGIENE CARE
Egyes szájvizek hatástalaníthatják a koronavírust
Vágólapra másolva!
Egyes szájon át szedhető antiszeptikumok és szájvizek képesek lehetnek hatástalanítani az új koronavírust az amerikai Penn State orvostudományi fakultásának kutatása szerint.
Vágólapra másolva!

A laboratóriumi körülmények között végzett kísérletek eredményei azt jelzik, hogy egyes ilyen fertőzésellenes, a kórokozókat megölő és szaporodásukat gátló termékek hasznosak lehetnek a vírusterheltség csökkentésében a szájban a megfertőződés után, és segíthetnek csökkenteni a Covid-19-betegséget okozó SARS-CoV-2-fertőzés terjedését - olvasható a Science Daily tudományos hírportálon.

A Craig Meyers mikrobiológus, immunológus és szülész-nőgyógyász professzor vezette kutatócsoport számos száj- és orr-garatöblítőt tesztelt laboratóriumban, hogy kiderítse, képesek-e hatástalanítani az új koronavírust.

A teszteltek között voltak babasamponok egyszázalékos oldatai, egy orröblítő, peroxidalapú torokfájás elleni öblítők és szájvizek.

Egyes szájvizek hatástalaníthatják a koronavírust Forrás: Science Photo Library via AFP/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library

A kutatók azt találták, hogy több ilyen orr- és szájöblítő képes az emberi koronavírus semlegesítésére, ami azt feltételezi, hogy ezen termékek képesek lehetnek csökkenteni a Covid-19-betegek által átadható vírusmennyiséget.

"Miközben várunk a vakcina kifejlesztésére, szükség van a fertőzés átadásának csökkentését célzó módszerekre. Az általunk vizsgált termékek már elérhetők, és gyakran az emberek napi rutinjának részévé váltak" - idézte az intézmény közleménye a professzort.

A Journal of Medical Virology című folyóiratban bemutatott kutatási eredményekből kiderült, hogy az egyszázalékos babasamponoldatok, amelyeket az orvosok gyakran használnak az üregek öblítésére, 99,9 százaléknál nagyobb arányban hatástalanították a koronavírust két perccel az után, hogy azzal érintkeztek. Több szájvíz és toroköblítő szintén hatékony volt a fertőzőképes vírus hatástalanítására. Több 99,9 százaléknál nagyobb arányban semlegesítette a vírust 30 másodperccel az után, hogy kapcsolatba került vele.

Meyers professzor szerint az eredményeik ígéretesek, és a következő lépésük az lesz, hogy klinikai teszteket végezzenek, hogy felbecsüljék hatékonyságukat a Covid-19-betegek fertőzőképességének csökkentésében. Ha ezek az oldatok csupán 50 százalékkal csökkenthetik a fertőzés átadását, már az is nagy eredmény - tette hozzá.