Egy kutatócsoportnak sikerült agyi képalkotó eljárással videót készíteni egy nő agyáról orgazmus közben.

A kutatók a funkcionális MRI nevű képalkotó eljárással készítettek sorozatfelvételt egy nő agyáról, miközben ő maszturbált. A képeket aztán kisfilmmé fűzték össze, így folyamatában látható, hogyan reagál az agy először az érintésre, és hogy mi történik az orgazmus közben, illetve után.

A női orgazmus biológiája

A felvételeken az eltérő aktivitású agyterületek különböző színnel láthatók: a legkevésbé aktívak vörös, míg a legaktívabbak sárga és fehér színben figyelhetők meg. Először az érintésre reagálva az érző (szenzoros) kéreg nemi (genitális) régiója aktiválódik, majd továbbterjed az agy úgynevezett limbikus rendszerére, melynek részei az érzelmek és a hosszú távú memória kialakításában vesznek részt. A csúcspont felé közeledve az agynak két területe villan fel, a kisagy és a frontális kéreg, valószínűleg az izomösszehúzódások miatt. Végül az orgazmus idején aktiválódik a hipotalamusz, ez az oxitocin nevű hormont választja ki, amely kellemes érzéseket, valamint méhösszehúzódásokat kelt. Szintén nagy aktivitás tapasztalható a nucleus accumbens nevű szürkeállományi magban, mely a jutalmazással áll kapcsolatban. A területek aktivitása az orgazmus után fokozatosan csökken.

Az ingerek többféle idegi útvonalon szállítódnak a női nemi szervből, ezek mind közreműködnek az orgazmus kialakításában.