Az átlagember potenciálisan kövérebb, mint egy elefánt?

Ázsiai elefánt
Vágólapra másolva!
A legtöbb kutatás szerint a fogságban tartott elefántok nem olyan egészségesek, mint a vadonban élő társaik: ezeknek a szárazföldi emlősöknek nem csak az élettartama lesz rövidebb, hanem jóval kisebb arányban adnak életet elefántborjaknak is. De milyen összefüggésben van ez a testzsír-százalékkal? Egy új tanulmány most ezt vizsgálta. 
Vágólapra másolva!

A tudósok egyértelműen úgy vélik, hogy az elhízás problémáját a túlzott mértékű falánkság okozza, ám a fogságban tartott ázsiai elefántok (Elephas maximus) az új kutatások szerint ugyanolyan aktívak, mint a vadon élő társaik. A Journal of Experimental Biology tudományos szaklapban publikált tanulmány egy összehasonlításra alapozva kijelentette, hogy

a fogságban tartott ázsiai elefántok kevesebb testzsírral rendelkeznek, mint az átlagemberek, és valószínűleg sokkal többet is mozognak.

Ráadásul még az sem teljesen világos a tudomány számára, hogy az esetlegesen lerakódott zsír milyen hatással van az egészségükre.

Ázsiai elefánt Forrás: AFP/Ishara S. Kodikara

– mondta Daniella Chusyd, az Indiana University Bloomington elefántfiziológiai hallgatója a ScienceAlert online tudományos portálnak, aki összehasonlította a fogságban tartott elefántok testzsír-százalékát az állatok egészségügyi problémáival.

Chusyd és munkatársai az Egyesült Államok és Kanada kilenc állatkertjében élő 35 nőstény és 9 hím ázsiai elefántot szereltek fel nagyméretű fitneszkövetőkkel, amelyeket a bokájukhoz rögzítettek.

Eközben a kutatók összebarátkoztak az állatokkal és többször vízbe áztatott kenyeret adtak neki, majd rendszeres vérvétellel követték nyomon a súlyukat, hogy végül ki tudják számítani az elefántok testzsír-százalékát a testtömegükhöz viszonyítva.

A fogságban tartott és a vadon élő elefántok súlyát hasonlították össze Forrás: Flickr / uniunitwins

Átlagosan azt találták, hogy a hím elefántok testzsír-százaléka 8,5 százalék, a nőstényeké pedig körülbelül 10 százalék. Összehasonlítva egy átlagos emberével: az egészséges testzsírszázalék nők esetében sosem kellene, hogy 10 százalék alá csökkenjen; a férfiak ezzel szemben képesek a testzsírszázalékukat egészen 4 százalékig csökkenteni az egészségük veszélyeztetése nélkül.

A testzsírszázalék specifikus módon azt mutatja meg, hogy mekkora a test valós zsírtartalma, a zsírtalan izomtömeg, a szervek, és az egyéb, nem zsírszövetek mennyiségéhez képest.

Az azonban még mindig nem világos, hogy az állatkertek ázsiai elefántjai körében nagyobb arányban tapasztalhatunk-e az elhízást, mint a vadonban. A kutatók szerint az elhízást ugyanis még az embereknél is rendkívül nehéz meghatározni.

Épp ezért további kutatások szükségesek annak megállapítására, hogy az ázsiai elefántokban milyen testzsír-százalék számít már a nem egészséges kategóriába.