Sok kakaófarm védett erdőkben létesül

kakaó, csokoládé
A kakaóbab értékes kincsként cserélt gazdát
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb kakaótermesztőjének tartott Elefántcsontparton a kakaófarmok mintegy 15 százaléka védett erdőkben létesült - állapította meg egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!

A kutatást, amely a maga nemében az első, a szektor állami szabályozója készítette, és az Európai Unió egy delegációjának mutatták be Abidjanban.

- írták a Kávé- és Kakaótanács (CCC) tanulmányában.

Elefántcsontpart legnagyobb kereskedelmi partnere, az Európai Unió törvényhozói olyan szabályozást látnak szükségesnek, amellyel megakadályozható az erdőirtáshoz és az emberi jogok megsértéséhez köthető árucikkek és termékek behozatala.

A kutatás megállapította, hogy a világ kakaótermesztésének nagyjából 40 százalékát adó Elefántcsontpart ellenőrizhető adatokkal rendelkezik, amely biztosítja a kakaó eredetének átláthatóságát és tanúsítványrendszere az ültetvényektől az abidjani és San Pedró-i kikötőkig terjed.

Minden egyes kakaóbabszem eredetét a termesztők adatai alapján fognak igazolni, a hatóság pedig automatikusan elutasítja azt, aki védett erdei területen illegálisan gazdálkodik - olvasható a jelentésben.

Forrás: pexels.com

A törvényben, amelyet várhatóan még idén terjeszt elő az Európai Bizottság, a 27 állam mindegyikébe csak olyan mezőgazdasági nyersanyag exportálható, amelynek az eredete igazolható, nem sérti az erdők védelmét és az áruval kapcsolatban bizonyítható a termelői szegénység elleni küzdelem.

A kutatók adatai szerint Elefántcsontparton nagyjából egymillió kakaótermesztő kisgazdálkodó dolgozik, akik az afrikai ország több mint 2,5 millió hektárját művelik.