Rekordot jelentő több mint 22 ezer ember jelentkezett űrhajósjelölteknek az Európai Űrügynökséghez (ESA), amely több mint egy évtized után először toborzott új űrhajósokat.

Négy-hat főállású, és húsz tartalék űrhajóst alkalmaznának

Az asztronauták sokszínűségét célzó új toborzóprogramjának eredményeit ismertető szerdai közleményében az ESA ugyanakkor elismerte, hogy a nemek közötti egyensúly tekintetében még sok a tennivaló. A jelentkezők mindössze 24 százaléka nő, ugyanakkor ez is jelentős növekedés a 2008-as legutóbbi toborzáskor regisztrált 15 százaléknál.

A  NASA, az Európai Űrügynökség és Japán asztronautái a SpaceX űrhajóbanForrás: AFP/-

Az ESA mind a 25 tagállamából és társult tagjaitól jelentkeztek űrhajósjelöltnek. A legtöbb jelentkezés Franciaországból, Németországból, Nagy-Britanniából és Olaszországból érkezett.

Az ESA már korábban bejelentette, hogy négy-hat űrhajóst keres teljes állásban,

akiket jövőbeni űrmisszióira küldene és 20 másik tartalék űrhajósra is szüksége van. A kiválasztási folyamat alapos lesz és egy évig fog tartani, a végső döntés 2022 végére várható.

Az ESA eddig mindössze két női asztronautát küldött az űrbe

Az űrügynökség a tartalékosi csapatba testi fogyatékossággal élő asztronautát is keres a paraasztronauta program keretében. Azt tervezik vizsgálni, milyen körülmények között repülhet ez a jelölt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Csaknem 200 testi fogyatékossággal élő ember jelentkezett asztronautajelöltnek.

 

Az ESA egyik női űrhajósa, Claudie HaignereForrás: AFP/Mikhail Grachyev

Az ESA mostanáig mindössze két női asztronautát - Claudie Haignere-t és Samantha Cristoforettit - juttatott az űrbe, de ezt a számot növelni akarja. Világviszonylatban az űrben járt több mint 560 emberből 65 volt nő, többségük amerikai.

(Forrás: MTI/AP)