Hanyatt-homlok menekült a medve a felbőszült macska elől - videó

macska
A macska adott esetben a nála jóval nagyobb testű medvétől is megvédi a területét
Vágólapra másolva!
Nem mindig jelent feltétlen erőfölényt a nagy testtömeg az állatvilágban, amire számos példát ismernek a zoológusok. Van, hogy egy apró ragadozó készteti futásra a nála jóval nagyobb és erősebb „kollégáját". Az Észak-Amerikában igen elterjedt fekete medve vagy baribál szívesen felkeresi az erdőszéli kertes házak udvarát egy kis potya elemózsia reményében. Ez történt egy New Hampshire-i háztartásban is, de az udvarba betoppant medve egyvalamire nem számított: a területét bátran megvédő házimacskára.
Vágólapra másolva!

Nem csak a kutya, hanem a házi macska is védi a területét

Az észak-amerikai kontinens legelterjedtebb medvefaja, a baribál, vagy fekete medve (Ursus americanus) a nagyobb testű eurázsiai rokonához, a barna medvéhez (Ursus arctos) hasonlóan, nagy előszeretettel keresi fel a hegyvidéki települések házainak udvarát, élelem után kutatva.

A fekete medve vagy baribál Észak-Amerika egyik legelterjedtebb medvefaja Forrás: Wkimedia Commons / Dam421

Noha a fekete medve általában elkerüli az embert, és csak akkor válhat veszélyessé, ha sarokba szorítva érzi magát, de ennek ellenére is

a háztulajdonosok számára aligha jelent kellemes élményt a kertjükben hívatlanul felbukkant testes ragadozó.

A házőrző kutyáktól többnyire meghátrál, de a házimacskát (Felis silvestris catus) aligha gondolja bárki is a medve méltó ellenfelének.

A macskák ragaszkodása erősebb, mint hittük volna Forrás: pexels.com

Pedig ez a kis testű házi kedvenc adott esetben sokkal bátrabban viselkedik, mint gondolnánk. A macska ugyanis az általa megjelölt életteret, legyen az akár a lakás, vagy a kert, saját felségterületének tekinti, amit evolúciós okokból igyekszik megvédeni a betolakodó fajtársaktól, vagy adott esetben, más „idegenektől."

Rémülten elfutott a medve a területét védő macska elől

Ez történt korábban egy New Hampshire -i (Amerikai Egyesült Államok) portán is, amelynek kertjét egy, a közeli erdőből érkezett baribál kereste fel. Amint a lentebb beágyazott videón is látható, miután a fekete medve „felmérte" a terepet, közel ment a házhoz.

Valószínű, hogy élelem, illetve ételmaradék után kutathatott. A medve nem vette észre az őt már régebb óta lapulva figyelő házi macskát. Amikor a baribál a terasz közvetlen közelében ért, a macska azonnal támadásba lendült. (A házi macska a leopárdhoz és a tigrishez hasonlóan mindig megbújva, lesből támad.) A villámgyors „tigrisugrás" váratlanul érte a medvét, amely a macskától megrémülve, sietve odébbiszkolt.

A macska adott esetben a nála jóval nagyobb testű medvétől is megvédi a területét Forrás: YouTube

Ezután megállt, valószínű, vissza akart térni a teraszhoz, de a macska elállta az útját, a hátát felgörbítve támadó pózt vett fel, majd végleg elkergette a hívatlan vendéget. A medvéket a nagy testtömegük miatt legtöbben lomha állatoknak vélik, pedig valójában igen fürgén tudnak futni. A fekete medve olyan gyors, hogy az ember képtelen futva utolérni.