Borzalmas halálsikolyokat rögzítettek tudósok az űrből

NGP–190387 This artist’s impression shows NGP–190387, a star-forming, dusty galaxy that is so far away its light has taken over 12 billion years to reach us.  ALMA observations have revealed the presence of fluorine in the gas clouds of NGP–190387. To dat
A művészi elképzelés az NGP–190387 poros csillagképző galaxist mutatja, amely olyan messze van, hogy fénye több mint 12 milliárd év alatt ér hozzánk
Vágólapra másolva!
Sikolyszerű kozmikus rádióhullámok robbanását bocsájtják ki egyes bolygók pusztulásukkor.
Vágólapra másolva!

A Science News portálnak adott interjújában Yong-Feng Huang, a Nanjing Egyetem kutatója arról beszélt, hogy a kozmosz mélyéről érkező, eredetüket tekintve rejtélyes, úgynevezett gyors rádiókitörések (Fast Radio Bursts, rövidítve FRB) egy részét szétszakadó bolygók bocsájtják ki. Elméletüket az Astrophysics Journal című csillagászati szakfolyóiratban publikálták.

A gyors rádiókitörések kozmikus rádióhullámok rövid ideig, mindössze néhány milliszekundumig tartó, nagyon erős löketei. Az első FRB-ket 2007-ben detektálták, keletkezésükre azóta sincsenek magyarázatok.

Művészi illusztráció egy gyors rádiókitörésről (FRB) Forrás: Mark Garlick/Science Photo Library

Túl közel kerülnek a halált hozó csillaghoz

Huang és munkatársai azt gondolják, az FRB-k rendkívül sűrű neutroncsillagok és a körülöttük keringő bolygók kölcsönhatásának eredményei. A teória szerint a bolygók elliptikus pályájukon haladva túlságosan közel kerülnek erősen illékony, összeomlott csillagjukhoz, aminek hatására elkezdenek szétszakadni, megnyúlni, torzulni, és ezzel egész darabok válnak le róluk.

A bolygótöredékek leszakadása után a maradványok kölcsönhatásba lépnek a töltött részecskékből és sugárzásból álló csillagszéllel, ez a jelenség pedig nagyon erős rádióhullámok kibocsátásával jár együtt.

Illusztráció Forrás: Wallpaperbetter

Az egyetem csillagászai két korábban felfedezett „ismétlődő" FRB-vel vetették össze következtetésüket – az egyiket 2016-ban észlelték, és 160 naponként ismétlődik, míg a másik 16 naponként ismétlődik. Az eredmény alapján a bolygóhalál elmélet mindkét FRB-t jól megmagyarázza.