Indul a toklász szezon, vigyázzunk az állatainkra!

kutya, Lady
A toklász eltávolítása fájdalmas, hosszadalmas művelet. Az állat számára rendkívül kimerítő. Ha a toklász a fülbe kerül, átlyukaszthatja a dobhártyát, tönkreteheti a hallójáratot, szembe kerülve vakságot is okozhat.
Vágólapra másolva!
A toklász nagyon veszélyes a kutyákra és a macskákra is. Nagyon súlyos és fjdalmakat, sérülésteket, fertőzéseket okoz. Erre hívja fel a figyelmet dr. Varga József, a Család utcaki kisállatrendelő vezető orvosa közösségi oldalán.
Vágólapra másolva!

Ha időben levágnák a kalászmezőket, lényegében az egérárpa, cigánybúza, felkalászodni képes fűféléknek a mezejét, ami minden, akármelyik mezőn, vagy lakótelep, porta talpalatnyi fűterületén megél, ha időben lenyírnék, nem kalászosodna fel, és nem járnának úgy a kutyáink, akár macskáink tömege, hogy belemegy a szemébe, a fülébe, orrába, bőrébe, bárhova, lábujjai közé. – hívja fel a figyelmet közösségi oldalán dr. Varga József, a Család utcai kisállatorvosi rendelő vezető orvosa.

Még talán van időnk a kalászt megszüntetni, ha most gyorsan mindenhol lenyírjuk a füvet és még nem kell maradéktalanul egyesével összegyűjteni. Ez azért lényeges, mert, ha már felkalászodik, lenyírjuk, elfekszik a kalász, darabokra hullik és a sétáltatott kutya 10 toklásszal a lábujja között jelenik meg az állatorvosnál.

Az a baj, hogy későn nyírják, amikor a kalász már megszáradt valamelyest, nyírják, elfekszik, szétveri a nyírófej, bármilyen típusú, a kiskerti és az üzemi nagyobb gép is. Akkor is veszélyt jelent a kutyára nézve.

Ha most mindenki gyorsan nekiáll nyírni a kalászt, talán-talán van időnk a probléma megszüntetésére.Talán megússzuk még a teljes összegyűjtés nélkül. Talán 1 hetünk van.

A toklász eltávolítása fájdalmas, hosszadalmas művelet. Az állat számára rendkívül kimerítő. Ha a toklász a fülbe kerül, átlyukaszthatja a dobhártyát, tönkreteheti a hallójáratot, szembe kerülve vakságot is okozhat. Forrás: Zsuzsanna von Hopffgarten

Városban úgy tudjuk kalász kompatibilissé tenni a kutyát, hogy szépen lenyírjuk a bundáját. A lábát kopaszra, úgy nézzen ki, mint a csirke lába, mondja Varga doktor. Minél rövidebbre nyírni a fején, fülénél is, hogy ne tudjon belemenni a fülébe. A szőrök bevezetik a fülébe a toklászt. A testén is javasolni szokta Varga doktor a hosszú bunda eltávolítást.

A kalászosban való sétáltatással bármilyen szép és gyönyőrű habosbabos kutyánk van, nem kompatibilis, mondja Varga doktor. Egy szép habosbabos kiskutyának ment be a hóna alatt a toklász a lágy bőrébe és 1 hónapig kínlódtak vele, míg valahol máshol a testén tudták előkotorni a toklászt belőle.

Dr. Varga József már tavaly is felhívta a figyelmet a súlyos problémára, az alább becsatolt cikkben kicsit bővebben lehet olvasni a témában.

(Forrás: Család utcai kisállatrendelő: https://www.allatpatika.hu)