Befejeződött a szigetvári várat körülvevő park felújítása

Szigetvári Zrínyi várkert
Szigetvári Zrínyi várkert
Vágólapra másolva!
Befejeződött a 2016-ban nemzeti emlékhellyé nyilvánított szigetvári Zrínyi-várat körülvevő, csaknem nyolchektáros várpark felújítása – tájékoztatta a Baranya Megyei Önkormányzat szerdán az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A fejlesztésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán nyert el 340 millió forint európai uniós támogatást a szigetvári önkormányzat és konzorciumi partnere, a megyei önkormányzat – ismertették.

A tavaly óta zajló beruházás során a Zrínyi-várat körülvevő, csaknem nyolchektáros parkban megújították a növényeket, a sétaútvonalakat, a közvilágítást, és új utcabútorokat helyeztek el. Futókör és játszótér is épült, térfigyelő kamerarendszert telepítettek, valamint a látogatók fogadására, illetve a vendéglátóegységek számára alkalmas pavilonokat építettek.

A fejlesztés részeként megújították az Almás-patakon átívelő hidakat is, a parkolóhelyek elérését szolgáló útvonalakat pedig burkolattal látják el – áll a közleményben.

Szigetvári Zrínyi várkert Forrás: https://varszigetvar.hu/galeria/

A vár alaprajta a többszöri átalakítás ellenére még ma is jellegzetesen képviseli a XVI. századi földvárak típusát. A négy bástya és a várfalak szabálytalan négyszög alakú, majdnem a falak magasságáig. területet zárnak körül.

A várfalak mellett keletről, nyugatról, délről széles földtöltések emelkednek. Az északi oldalon kazamaták húzódnak, melyek a törökök elvonulása után kerültek kiépítésre. A déli várfal közepén nyitott, íves párkányzatú pavilon emelkedik. A vár mai formáját az 1566-os ostrom után nyerte el, miután a törökök megkezdték a helyreállítást és felépítették a bástyákat. A török korban csak egy kapun lehetett bejutni a várba, ez a ma is meglévő, de barokk stílusban átalakított bejárat,, melytől boltozott kapualj vezet a várba. A vár közepén találjuk az országban egyedülálló Szulejmán szultán dzsámiját a csonka tornyával, Mekka felé tájolt imafülkéjével, valamint a falain látható török, arab, perzsa felirattöredékekkel.

(Forrás:Híradó: https://hirado.hu/, Szigetvár: https://www.szigetvar.hu/)