Bizarr ősi babahordozókra bukkantak

A körülbelül tízezer éves csecsemőtemetés betekintést nyújt a babahordozók és családi örökségek használatába az őskorban
Vágólapra másolva!
Egy körülbelül tízezer éves csecsemőtemetés betekintést nyújt a babahordozók és családi örökségek használatába az őskorban.
Vágólapra másolva!

A Journal of Archaeological Method and Theory tudományos folyóiratban publikált új tanulmány az olaszországi Liguriai Arma Veirana lelőhelyen felfedezett, különös csecsemőtemetés vizsgálta. Claudine Gravel-Miguel (PhD), az Arizonai Állami Egyetem kutatója által vezetett kutatásban a Colorado Denveri Egyetemről Jamie Hodgkins (PhD), az antropológia docense és az Arma Veirana, a feltárás egyik vezető tudósa is részt vett.

Mivel az első babahordozók készítéséhez felhasznált anyagok nem őrződnek meg jól a régészeti feljegyzésekben és az őskori babatemetések is nagyon ritkák, rendkívül kevés a bizonyíték a történelem előtti babahordozók létezésére.

A helyszínen – amelyen Európa legrégebbi dokumentált temetése található egy 40-50 napos leány csecsemőről, aki a Neve becenévre hallgat – mindkettő megtalálható. A kutatók innovatív analitikai módszereket alkalmaztak a nehezen beszerezhető információk kinyerésére a helyszínen talált, perforált kagylógyöngyökről.

A körülbelül tízezer éves csecsemőtemetés betekintést nyújt a babahordozók és családi örökségek használatába az őskorban Forrás: University of Colorado Denver

A tanulmány a temetkezés nagyfelbontású 3D fotogrammetriás modelljét, a gyöngyök mikroszkópos megfigyeléseivel és mikroCT-vizsgálatával kombinálva részletesen dokumentálta,

hogyan zajlott a temetés és hogyan használták fel a gyöngyöket Neve és közössége életében és halálában.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a gyöngyöket valószínűleg egy darab bőrre vagy ruhára varrták, amelyet Neve temetéséhez használtak. Ez a dekoráció több mint 70 apró, áttört kagylógyöngyöt és négy nagy, áttört kagylófüggőt tartalmazott, amelyekhez hasonlót máshol még nem találtak. A legtöbbön olyan súlyos használati nyomok láthatók, amelyeket Neve rövid élete során nem tudtak előállítani, ami azt mutatja, hogy örökségként adták át neki.

– mondta Gravel-Miguel a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Kutatásunk azt sugallja, hogy ezek a gyöngyök és medálok valószínűleg Neve hordozóját díszítették, amelyet vele együtt temettek el.

Hozzátette: ennek díszítésének és használatának néprajzi megfigyelései alapján a kutatás arra utal, hogy Neve közössége gyöngyökkel díszíthette a hordozóját, hogy megvédje a gonosztól. Lehetséges azonban, hogy a halála azt jelezte, hogy ezek a gyöngyök tönkrementek, és jobbnak tartották eltemetni, nem pedig újra felhasználni a hordozót.