A Jolie-gén forradalmi áttöréshez vezethet a petefészekrák műtét nélküli kezelésében

botrány celeb
Angelina Jolie
Vágólapra másolva!
Forradalmi áttörés! Egy amerikai orvoscsapatnak jelentős lépést sikerült megtennie a petefészekrák elleni küzdelemben. Az Angelina Jolie-ról elnevezett génnel kísérleteznek, és az a cél, hogy meg tudják jósolni, egy nőnél mikor alakul ki a daganatos betegség, sőt akár meg is lehessen előzni azt, írja a Blikk, a Kaliforniai Egyetem kutatóinak közleménye nyomán. Ennek köszönhetően a betegségre hajlamos nők esetében jelentősen nőne a szülés esélye, hiszen nem kellene idő előtt kivenni a petefészküket.
Vágólapra másolva!

A rák kialakulásáért felelős BRCA-1 és -2-es génmutációkat Jolie-géneknek is hívják. Azért nevezték el az Oscar-díjas holly¬woodi filmcsillagról, mert 2013-ban kioperáltatta a petefészkét és petevezetékét, valamint levetette a mellét is, miután megtalálták ezeket a géneket a szervezetében. Nem akart édesanyja, Marcheline Bertrand sorsára jutni, aki 56 évesen petefészekrákban hunyt el.

A Kaliforniai Egyetem kutatói kísérletük során a betegségben szenvedő Jolie-génnel rendelkező nők véréből származó sejtekből mini petevezetékeket tenyésztettek. Megfigyelik a rendellenes elváltozásokat és azt is, mennyi rákos sejtet termelnek. Így könnyedén meg tudják figyelni, milyen gyorsan zajlik le a folyamat és alakul ki daganat.

A Jolie-gén vizsgálatának vázlatos ábrája Forrás: Grafika: Blikk - Séra Tamás

„Ezek a laboratóriumban növesztett petevezetékek segítenek a rák kialakulásában szerepet játszó gének megfigyelé¬sében. Az elsődleges cél, hogy meg tudjuk jósolni, a mutáns génekkel rendelkező nőknél mikor alakulhat ki a daganatos betegség. Így még azelőtt gyermeket vállalhatnának, hogy el kellene távolítani a petefészküket" – magyarázta dr. Beth Karlan, a kutatócsoport vezetője, aki Jolie anyját is kezelte.

„A következő lépés pedig az lesz, hogy a megfigyeléseink alapján új gyógyszereket fejlesztünk ki, amelyek megelőzik a rákos sejtek kialakulását, vagy sokkal jobban kezelik a női daganatos betegségeket."

Petefészekrák illusztrációja Forrás: BSIP via AFP/ESTIOT / BSIP/Estiot

Úgy tűnik, hamarosan jelentősen javulhatnak a petefészekrákra hajlamos páciensek esélyei.