Meglepő dolgokról mesél Európa legrégebbi emberi maradványa

állkapocs töredék, csont
A most felfedezett állkapocs töredék 1,4 millió éves lehet
Vágólapra másolva!
Egy állkapocs-töredékre bukkantak a közelmúltban Spanyolország északi részén, az UNESCO világörökségi helyszínei közé tartozó Atapuerca-hegységben. A kutatók úgy vélik, ez lehet a valaha talált legrégebbi emberi maradvány Európában. A kövület körülbelül 1,4 millió éves lehet, és nem a modern embertől, hanem egy jóval ősibb rokonunktól származhat.
Vágólapra másolva!

Az Atapuerca hegység a történelem előtti emberi tevékenység leggazdagabb bizonyítékát rejti Európában. Nem véletlenül nyilvánították az UNESCO Világörökség részévé, hiszen a Sierra de Atapuerca-i régészeti területén találhatóak a földrész legkorábbi emberi közösségeinek nyomai: az egyik itt feltárt kőeszköz 1,4 millió éves.

1992-ben egy több mint 1600 emberi maradványból álló kincset fedeztek fel a Sima de los Huesos („Csontok gödöre") lelőhelyen.

Két ősi emberi maradvány is itt rejtőzött, amelyek több mint 900 ezer évesek és egy új fajra, a Homo antecessor-ra utalnak.

Az eddigi legrégebbi ismert európai emberi kövület is egy állkapocs-csont, amelyet 2007-ben fedeztek fel ugyanezen a helyen.

A jelenlegi, még ősibb maradvány ugyanitt került felszínre, mintegy két méteres mélységben az előző kövület alatt.

A most felfedezett állkapocs töredék 1,4 millió éves lehet Forrás: Susana Santamaria / Fundación Atapuerca

– mondja Jose-Maria Bermudez de Castro paleoantropológus, az Atapuerca kutatási projekt társigazgatója a ZME Science online tudományos portálnak.

A csapat most a Nemzeti Emberi Evolúció Kutatási Központban különböző tudományos technikák segítségével próbálja meghatározni a kövület valódi korát, ami körülbelül hat-nyolc hónapot vesz majd igénybe.

Az elemzés során szeretnék azt is azonosítani, hogy az állcsont melyik emberféléhez tartozott.

Ezzel az európai kontinensen zajló emberi evolúció rejtvényének egy új darabját határozhatnák meg.