Meglepő dolgokra bukkantak a walesi vár alatti barlangban

Pembroke kastély
A walesi Pembroke kastély
Vágólapra másolva!
A Wogan-barlangban ásatást végző régészek őskori tevékenység nyomaira bukkantak a walesi Pembroke kastély alatt. A középkori erődöt 1093-ban építtette Montgomery-i Arnulf, a walesi normann invázió idején. Az első kastély egy tipikus normann, úgynevezett motte-and-bailey volt, amely teljes tömegében földsáncokkal és fa palánkkal épült. Ezt építtette át egy évszázaddal később William Marshal, ezúttal kőből, megalkotva a ma megmaradt szerkezet nagy részét.
Vágólapra másolva!

A stratégiai magaslaton elhelyezkedő kastély nyilvános és Wales legnagyobb magántulajdonban lévő erődítménye. William Marshal 1189-ben szerezte meg a Pembroke-kastélyt, aki hamarosan Anglia lord marsallja lett, és hozzáfogott, hogy lenyűgöző normann kővárrá alakítsa. Az eredeti első emeleti bejárata egy külső lépcsőházon keresztül vezetett, odabent csigalépcső kötötte össze a négy szárnyat.

Ha a várat megtámadták, a védők ki tudtak lépni a támadók feje fölött.A kastélyt 13. században továbbépítették, így a falak magassága már elérte a 23 métert, vastagságuk pedig az akár 6 métert.

A 13. század végén további épületekkel bővítették a belső kórtermet, köztük egy új nagytermet. Egy 55 lépcsős csigalépcsőt is létrehoztak, amely a kastély alatt egy nagy mészkőbarlanghoz vezetett, amelyet Wogan-barlangnak neveznek. A barlangot, amelyet természetes vízerózió hozott létre, fallal, rácsos átjáróval és nyílrésekkel erősítették meg. Csónakházként vagy kikötőként is szolgálhatott a Pembroke folyóhoz, ahová rakományt vagy embereket szállíthattak, és amely összeköti a közeli Milford Havennel.

A kastély történetéhez hozzátartozik, hogy 1457-ben Jasper Tudor ide hozta özvegy sógornőjét, Margaret Beaufortot is, aki itt megszülte meg VII. Henrik angol királyt, a Tudor-ház első uralkodóját.

A walesi Pembroke kastély Forrás: Shutterstock

A közeli Priory Farm-barlangban végzett ásatások alapján a szakemberek már régóta feltételezték, hogy a Wogan-barlang már a paleolitikumban és a mezolitikumban is lakott volt, ami a térség korai lakói számára lehetett egyfajta menedék.

A régészek most egy tanulmányt végeztek, amely során a barlangi üledék több mint 10 ezer éve háborítatlan területeire összpontosítottak.

A tudósok munkáját nehezítette, hogy a középkorban folyamatosan változtatták a barlang külsejét. A feltárás során megafaunák, például rénszarvasok és gyapjas mamutcsontok, valamint kagylók, sertések és szarvasok is előkerültek.

– mondta Dr. Dinnis, az Aberdeeni Egyetem munkatársa a BBC-nek, amit a HeritageDaily online tudományos portál idéz. – Régóta feltételezték, hogy a barlangot vagy a középkorban vagy a nagyon rosszul feljegyzett viktoriánus antikvár ásatások során ásták ki.

Hozzátette: az eddigi munkánk azt mutatja, hogy egyik sem, hanem ennél jóval régebben. A szakemberek most csak két területet ástak ki, de szeretnék tudni, hogy a barlang más részein is vannak-e felfedeznivalók.