Hátborzongató titkot rejtett ez a maja kripta

2012-es világvége, maják, maja naptár, Nibiru bolygó
Vágólapra másolva!
Az Országos Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) régészei egy kriptát tártak fel a maja Toniná városában, amelyben a rituális labdajátékok gumilabdáinak készítéséhez használt, hamvasztásos temetkezéseket találtak.
Vágólapra másolva!

A tzeltali Toniná jelentése „kőház" a klasszikus maja szövegekben eredetileg Po'p, Po vagy Popo volt. A város a dél-mexikói Chiapas-felföldön található, Ocosingo városától keletre. A helyszínen templompiramisok csoportjai találhatók, amelyek 71 méterrel a központi tér fölé emelkednek a teraszokon. Emellett itt kap helyet

két labdapálya és több mint 100 faragott emlékmű, amelyek eredete főként a 6. századtól a 9. századig nyúlik vissza a klasszikus időszakban.

A kriptát először 2020-ban azonosították a szakemberek az egyik nagyobb templomi piramis tanulmányozása során, akik egy labirintust tártak fel, amely egy sor kis boltozatot és lépcsőkkel összekapcsolt helyiségeket rejtett. Ezek a piramis belsejében 8 méter mélyen található előkamrához és a kriptához vezetnek, és a 7. és 8. századból származnak.

A labdajátékok a hitviláguk részét képezték Forrás: AFP

Az előkamrának és a kriptának kis fülkéi is vannak, ahol a kutatók több mint 400 olyan edényt találtak, amelyek tele vannak szerves anyagokkal, például emberi hamuval, faszénnel, egyfajta gumival és gyökerekkel.

A szerves anyag mikroszkópos elemzése feltárta, hogy az emberi hamvakat (valószínűleg magas rangú emberek vagy maja uralkodók maradványait) vulkanizálási folyamat során használták fel a gumi keményítésére, amiből a rituális maja labdajátékok során használt labdákat készítettek.

– mutatott rá Juan Yadeun Angulo, az INAH munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak.

A maja labdajátékokat több mint 3000 évvel ezelőtt kezdték el játszani, de nem csak atlétikai eseménynek tekintették őket. A maják ezzel a játékkal és rituális áldozatokkal mutatták ki isteneik iránti odaadásukat.