Tyrannosaurus rex-koponyát árvereznek el New Yorkban

T-rex
A Tyrannosaurus rex koponyája (a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Egy Dél-Dakotában talált Tyrannosaurus rex-koponyát árvereznek el decemberben New Yorkban - jelentette be kedden a Sotheby's aukciós ház, amelynek becslése szerint a ritka lelet akár 15 millió dollárért (6 milliárd forintért) is elkelhet.
Vágólapra másolva!

Csaknem egy mázsát nyom az óriási fosszilis koponya

A 91 kilogramm súlyú, Maximusnak elnevezett, megkövesedett koponyát névtelenséget kérő tulajdonosa bocsátja árverésre december 9-én. A koponyát a dél-dakotai Harding megyében 2020-21-ben folytatott ásatásokon találták más T. rex-csontokkal együtt.

A Tyrannosaurus rex koponyája (a kép illusztráció) Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

A lelőhelyet Cassandra Hatton, a Sotheby's tudományos és popkulturális részlegének vezetője "a világ T. rex fővárosának" nevezte.

Egy kifejlett T. rex életnagyságú fosszilis csontváza a American Museum of Natural Historyban New Yorkban Forrás: AFP/Hemis.fr

Maximus csontvázának legnagyobb részét felemésztette az erózió,

de az árverési ház szakértői szerint a fennmaradt koponya igazán értékes leletnek számít. Hatton megjegyezte, hogy ha az ember belegondol, azért többen tudnak a lakásukban egy dinoszaurusz-koponyát elhelyezni, mint egy teljes dinoszaurusz-csontvázat.

Sokat verekedhetett a kréta végén élt ragadozó

A kétméteres fosszília 76 millió éves, de a koponyacsontok legnagyobb része és a T. rex számos foga is fennmaradt. A koponyán található két nagy sérülés nyoma arra utal, hogy Maximus feltehetően megküzdött egy másik T. rexszel.

Sokat verekedhetett a koponya egykori gazdája Forrás: Julius T. Csotony

Mint Hatton hozzátette: azt nem lehet tudni, hogy mi okozta a T. rex halálát, de annyi bizonyos, hogy életében nagy harcot vívott. Két éve New Yorkban 31,8 millió dollárért (12,7 milliárd forintért) kelt el egy T. rex csontváza.

(Forrás: MTI/AP)