A kerti pele ragyog az ultraviola fény alatt – de nem tudni miért

pele, Eliomys quercinus
Ultraviola fény alatt a peleszőr bíbornak látszik, vagy sárga szűrőn át nézve pirosnak.
Vágólapra másolva!
A kerti pele, egy kis európai rágcsálófaj, csatlakozott a fotolumineszcenciát mutató fajok listájához - de a jelenség oka rejtély. - írja a New Scientist.
Vágólapra másolva!

A kerti pele nem tűnik színpompásnak. Tulajdonképpen a kis, barnás fehér rágcsálók életük jó részét próbálják úgy tölteni, hogy ne látszódjanak. De egy új kutatás azt mutatja, hogy megfelelő fény alatt rózsaszínűen és zöldeskéken ragyognak.

A fotolumineszcencia akkor történik, amikor egy anyag elnyeli az ultraviola fotonokat és hosszabb hullámhosszon bocsátja vissza, gyakran látható színekként. Ez van sok tengeri állatnál, néhány rovarnál és szárazföldi ászkarákoknál és néhány madár tollazatában. Ez két folyamatot tartalmaz: fluoreszkálás, amikor a fotonok majdnem azonnal vissza vannak bocsátva, és foszforeszkálás, ami sok percig tart.

Miután megnéztek nem régi tanulmányokat, melyek fotolumineszcenciát fedeztek fel éjszakai emlősöknél mint például a repülő mókusok (Petauristinae), ugrónyulak (Pedetidae), Grete Nummert az észtországi Tallin Állatkert munkatársa kíváncsi volt, a kerti pele (Eliomys quercinus) is fotolumineszcensz–e?

Nummert és csapata gyűjtött néhány kerti pelét a Tallin Állatkertből míg aludtak és megvilágították őket ultraviola fénnyel.

A legtöbb egér szőre ragyogott fényes bíbor színben ragyogott, amely vöröses rózsaszínnek lászik a fotókon, amiket úgy készítettek, hogy a kamera lencséken sárga szűrő volt. A lábak és az orr kékes zöld voltak.

Ultraviola fény alatt a peleszőr bíbornak látszik, vagy sárga szűrőn át nézve pirosnak. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2365873-the-garden-dormouse-glows-under-uv-light-but-we-dont-know-why/

Hogy kiterjesszék megfigyeléseiket, a kutatók megvizsgáltak ultraviola fény alatt az Észt Természettudományi Múzeumban raktározott elpusztult peléket. Ezek a példányok szintén fotolumineszcenciát mutattak, bár színeik elhalványultak az évek alatt.

Hogy miért fotolumineszcensz a kerti pele, nem biztosak. Néhány papagáj fotolumineszcenciát alkalmaz, hogy jelezzen a potenciális társaknak. A tavaszi nyúlfélék foltos fotolumineszcenciával rendelkeznek, ami segíthet álcázni őket a fényt hasonló módon visszaverő növények között, attól függően, hogy milyen organizmusokat keresnek

Kerti pele (Eliomys quercinus). Forrás: https://www.enfo.hu/node/8262

Az is lehetséges, hogy a kerti pele és más rágcsálók fotolumineszcenciája csak mellékterméke valaminek, amit esznek, vagy valami más természetes folyamatnak.

Az még nem világos, hogy vajon a kerti pelék maguk érzékelik-e ezeket a színeket – az emberek biztosan nem képesek érzékelni intenzív, mesterséges ultraviola fényforrás nélkül.

"Van egy teljes világ, amit mi nem látunk. Az állatok másként érzékelik a világot, mint mi." - mondja Nummert.

(Forrás: New Scientist: https://www.newscientist.com/)