Szemészeti lézerközpont várja a betegeket Szegeden

szem, szemészet, szorongás
Mindenképpen el kell kerülni a teljesen felesleges szemműtétek végzését, melyek a szorongás által létrehozott, nem szembetegség eredetű magas szemnyomás "kezelésére" szolgálnak. Ezek a beavatkozások jelentős kockázattal járnak ,valós javallatuk pedig nincsen.
Vágólapra másolva!
A rövidlátás, a távollátás és az öregszeműség korrigálására is képes femtoszekundumos lézertechnológiát alkalmazó központot hoztak létre a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szemészeti klinikájának épületében a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatóságának tájékoztatása szerint.
Vágólapra másolva!

Az egyetem százszázalékos tulajdonában álló magán betegellátó egység, a Mediversal Vision szakmai vezetője Ratkay Imola,

aki 1999-ben a világon elsőként végzett humán femtoszekundumos szaruhártya-sebészeti beavatkozást.

A lézerek orvosi célú felhasználásával kapcsolatos kutatások az 1980-as évek végétől indultak fejlődésnek, a folyamatban fontos szerepet játszottak szegedi fizikusok: Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke mellett Bor Zsolt, Rácz Béla és Hopp Béla professzorok.

Ratkay Imola főorvos 1994-ben, münsteri tanulmányútján sajátította el, hogyan kell alkalmazni a lézereket a szemsebészetben.

Forrás: https://www.szemeszetikozpont.hu/hireink/a-szemnyomas-meres-korlatai

Az olyan a fénytörésen alapuló, refraktív hibák, mint például a rövidlátás, a távollátás és az öregszeműség - a szemlencse rugalmasságának az életkor előrehaladtával bekövetkező fokozatos csökkenése - korrigálhatók szemüveggel vagy kontaktlencsével, illetve (excimer és femtoszekundumos) lézeres kezelésekkel.

Az ilyen látásjavító műtétek után már egy nappal 150 százalékos javulást érzékelhet a páciens, és maximum 200 százalékos eredmény érhető el.

A szegedi központban a legmodernebb vizsgáló módszerek és műtéti eljárások állnak rendelkezésre.
A közleményben idézték Vaszari Viktort, a Mediversal Egészségügyi Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatóját, aki kifejtette, az egyetemi tulajdonú cég azt a célt tűzte ki, hogy növelje jelenlétét a járóbeteg-ellátás, a diagnosztika, a szűrővizsgálatok terén is. A szemészeti központ kialakításának teljes költsége - a bérelt lézereket nem számítva - mintegy 100 millió forint.

Ez várhatóan 3-4 év alatt térül meg, és számításaik szerint ennek az időszaknak a végére elérik az évi 1000-1500 műtétet.

Eddig húsz műtétet végeztek el Ratkay Imola szakmai vezetésével, a Szemészeti Klinika tudományos hátterével, szakembergárdájával. A Mediconturnál biztosított, élvonalbeli gépekkel egy olyan országos szinten is egyedülálló egységet sikerült kialakítani, amely hosszú távon garantálja, hogy a dél-alföldi régióban élők hozzájuthatnak a legmagasabb színvonalú lézeres kezelésekhez - hangsúlyozta a szakember.