Félelmetes lény csapott le a nagy fehér cápára, kiette a máját

Vágólapra másolva!
Októberben egy megcsonkított nagy fehér cápa teteme mosódott Ausztrália partjaira. A kutatók elemezték a testet, majd megállapították, hogy az állatot kibelezték, majd felfalták a máját. Azt is kiderítették, mi lehetett a vérfagyasztó gyilkosság elkövetője.
Vágólapra másolva!

A megcsonkított nagy fehér cápát kardszárnyú delfinek (Orcinus orca) marcangolták szét, a támadókat a hátrahagyott DNS-minták alapján azonosították a szakemberek – adta hírül a Live Science tudományos portál.

A Victoria állambeli Portland egyik strandján talált cápának csupán a feje és a gerince maradt meg. Az orkák szabályosan kibelezték a ragadozót, valószínűleg a májára pályáztak, ami fontos táplálékforrás. Az eset hasonlított azokhoz az orkatámadásokhoz, amelyek Dél-Afrikában már hosszú ideje tapasztalhatók, Ausztrália környékén ugyanakkor nem találkoztak még hasonlóval a szakértők.

A leterített cápa becslések szerint közel 5 méter hosszú lehetett.

Nem először fanyalodnak májra a tengerek csúcsragadozói

A kardszárnyú delfinek korábban is támadtak meg cápákat Ausztrália közelében, e zsákmányok azonban mostanáig nem a nagy fehér cápák, hanem a kékcápák (Prionace glauca) és röviduszonyú makócápák (Isurus oxyrinchus) közül kerültek ki. A gyilkosságok egyik közös jellemzője, hogy valamennyi áldozatnak megették a máját. Egyes elméletek szerint már korábban orkatámadás áldozataivá válhattak egyes fehér cápák a a Kenguru-sziget és a dél-ausztráliai Neptun-szigetek közelében, ezekre a támadásokra azonban nem találtak eddig bizonyítékokat a tengerbiológusok.

Néhány nappal a cápagyilkosság előtt hét kardszárnyú delfint láttak a közeli Bridgewater-öbölben, így vélhetően közük lehetett a támadáshoz.

Kardszárnyú delfin Forrás: Hans Lucas via AFP/Eric Beracassat / Hans Lucas/Eric Beracassat

A kutatók szerint két orkacsapat is él az ausztrál vizekben, amelyeknek egyedi táplálkozási szokásaik vannak. A kardszárnyú delfinek hihetetlen tanulékony állatok, gyakran megesik, hogy egyes szokásokat a fiatalabb egyedek ellesnek idősebb társaiktól.

Nem kizárt, hogy a májevés is egy ilyen tanult viselkedésforma lehet.

Azt nem tudni, a májevés mennyire elterjedt az ausztrál orkák körében, mindenesetre a fejlemények igen rosszul érintik a helyi cápapopulációt, amelynek létszáma az elmúlt években drámaian visszaesett.