Tudja-e, hogy emésztett kávébabból készül a világ legdrágább kávéja?

Kopi luwak
A Kopi luwak, vagy más néven cibetkávé a cibetmacskafélék családjába tartozó közönséges pálmasodró (Paradoxurus hermaphroditus) által megevett és később kiürített kávébabok magjait jelenti
Vágólapra másolva!
Sokféle kávé létezik a világon: mindegyiknek sajátos íze és aromája van. A kávé minősége és ára nagyon eltérő lehet, néha akár túlzásokba is eshet. A legdrágább kávéfajták például olyanok, amelyekhez a kávébabot valamilyen állatok először lenyelnek, majd széklet útján kiürítenek. De mitől olyan különleges ez a folyamat? A tudósok szerint a válasz a kémiában és a marketingben rejlik.
Vágólapra másolva!

Cibetmacska emészti meg a kávébabot

A legtöbb ember még a gondolattól is idegenkedne, hogy egy előre megemésztett és később kiürített kávét igyon, ám ez valójában egy nagyon keresett (és igen drága) kávékülönlegesség.
A Kopi luwak, vagy más néven cibetkávé a cibetmacskafélék családjába tartozó közönséges pálmasodró (Paradoxurus hermaphroditus) által megevett és később kiürített kávébabok magjait jelenti.

Ez egyben az ezekből a kávébabokból készült kávé piaci neve is. Egy kilogramm Kopi luwak legalább 200 dollárba (körülbelül 72 ezer forintba) kerül, de 700 dollár (250 ezer forint) körül is mozog, írja a ZME Science online tudományos portál.

A Kopi luwak, vagy más néven cibetkávé a cibetmacskafélék családjába tartozó közönséges pálmasodró (Paradoxurus hermaphroditus) által megevett és később kiürített kávébabok magjait jelenti Forrás: Pinterest

Ebben az esetben a kávébabot cibetfélékkel, az Ázsia és Afrika trópusi erdeiben őshonos éjszakai emlősökkel etetik meg.

Az állatok megeszik ezeket, részben megemésztik, majd kiürítik azokat. Úgy tartják, hogy a cibetmacska emésztési folyamata javítja a kávébabok minőségét és ízét. Az erjedés az állatok gyomrában történik és a termelők azzal érvelnek, hogy ez az eljárás két folyamaton keresztül is javítja a kávébab minőségét:

  • szelekció: ha a cibetmacskának lehetősége van rá, csak a legjobb kávébabokat fogyasztja el, ami a legjobb eredményt eredményezi.
  • erjesztés: az állat úgynevezett proteáz enzimjei beszivárognak a kávébabba, rövidebb peptideket és több szabad aminosavat képezve, ami jelentősen megváltoztatja az ízt.

Ezen állítások ellenére azonban kevés objektív értékelés áll rendelkezésre magáról az ízről, mivel a kávé előállításának folyamata számos lépésből áll (gyűjtés, pörkölés, érlelés és főzés), és

a cibetmacska egészségi állapota is jelentős tényezőként jelenik meg, amely megváltoztathatja a végső ízt.

A kávébabot a cibetmacska először lenyeli, majd széklet útján kiüríti Forrás: Pinterest

A szakemberek szerint a cibetkávé részben azért olyan drága, mert jellemzően kis mennyiségben állítják csak elő. Régebben hagyományosan vadon szüreteléssel nyerték, ám újabban egyfajta tömegfarmokat használnak erre a célra, amelyek súlyos állatjóléti problémákat vetnek fel.

Kóstolta már az elefánt kávét?

Míg korábban a cibetkávé volt a legdrágább lehetőség, a képzeletbeli dobogós helyet nemrégiben átvette tőle a Fekete Elefántcsont kávé (Black Ivory Coffee): egy olyan kávéfajtáról van szó, amelyet az elefántok fogyasztanak el és ürítenek ki.

A Black Ivory kávé kilogrammonként több mint 1100 dollárba (közel 400 ezer forintba) kerül, ráadásul igen korlátozottan kapható: csak néhány luxusszállodában és klubban árulják, ahol egy csésze ára 50 dollár (körülbelül 18 ezer forint) körül mozog.

A Black Ivory kávé kilónként több mint 1100 dollárba (közel 400 ezer forintba) kerül Forrás: Pinterest

A termék magas ára nagyrészt annak köszönhető, hogy a késztermék előállításához nagy mennyiségű „kávécseresznye" szükséges: 33 kilogramm nyers „kávécseresznye" 1 készterméket eredményez. A kávébabok nagy része nem hasznosítható, mert az elefántok megrágják.

Hasonló folyamatokról számolnak be a természetben is előforduló muntyákszarvasoknál (Muntiacus) és egyes madárfajoknál.

De mit mond a tudomány?

Az mindenki számára világos, hogy az emésztett kávé fogyasztása különbözik az emésztetlen kávé elfogyasztásától. De pontosan hogyan változtatja meg az ízt? A folyamatot már számos tanulmány vizsgálta, amelynek során az állat gyomorsavai és enzimjei megemésztik a kávébabok burkát, és erjesztik azt.

A legfontosabb elem, amit a kutatók találtak az az, hogy a cibet (vagy elefánt) gyomrában lévő enzimek nagymértékben csökkentik a kávé keserűségét. Ezek a váladékok proteolitikus enzimeket is hordoznak, amelyek lebontják a bab fehérjéit.

A cibetmacskát gyakran tartják borzalmas körülmények között Forrás: AFP/Chaideer Mahyuddin

Massimo Marcone, az Ontario állambeli Guelphi Egyetem élelmiszerkutatójának kutatásai szerint valóban jelentős különbségek vannak a kávé ízében és zamatában. Fő következtetései a következők voltak:

  • A fehérjék szerkezete megváltozott, ami csökkentette a keserűséget és potenciálisan befolyásolta az ízt.
  • Az illékony vegyületek jelentős eltéréseket mutattak a hagyományos kávéhoz képest, ami azt jelzi, hogy az ízben is történtek változások.
  • Kutatásai szerint ezek a változások a kávé vizelethajtó hatását is megszüntetik vagy nagymértékben csökkentik.

A kávé egy része hamisítvány

Egy 2021-ben készült tanulmány azonban erősen kritizálta a cibetkávéval kapcsolatos korábbi kutatásokat.

– mutattak rá a tudósok. – Mivel a vadon élő cibetmacskák a Coffea liberica babot kedvelik annak magasabb cukortartalma miatt, a kémiai különbségeket a kávébabok eltérősége okozhatja.

Hozzátették: ha ezt a tényt hozzáadjuk ahhoz, hogy az állatok gondosan válogatják ki az érett, hibátlan terméseket, akkor szerintük

egyértelmű, hogy nem az emésztés okozza a változásokat.

Néhány tanulmány kételkedik a kávé "titkában" Forrás: Pinterest

Az említett tanulmány szerint a cibetkávé így nem az emésztés által okozott változásokra vezethető vissza. A szakemberek azt is megemlítik, hogy szerintük „a kávé nagy része hamisítvány".

– magyarázták a tanulmány szerzői. – Ebből a szempontból szinte megkönnyebbülés, hogy a Kopi Luwak-ként címkézett kávé nagy része valószínűleg hamisított termék, amely soha nem látta az állatok emésztőrendszerét.

Ellentmondások és állatvédelem

Az általános elismerés, valamint az elefánt- vagy cibetkávéért fizetett hatalmas árak ellenére is nagy ellentmondás övezi ezeket a termékeket. Míg a kávét óriási áron adják el, a Fülöp-szigeteki gyűjtők kilogrammonként mindössze 20 dollárt (körülbelül 7000 forintot) kapnak. De ez még csak a kezdet.

Míg kezdetben a cibet-kávébabot a kávéültetvények környékén talált vadon élő állatok ürülékéből szedték, az opportunista emberek „cibetfarmokat" kezdtek el építeni, ahol állatok tízezreit zárták ketrecekbe.

Erőszakkal etetik őket, egészségtelen és rendkívül kegyetlen körülmények között élnek.

A cibetmacskákat erőszakkal etetik, egészségtelen és rendkívül kegyetlen körülmények között élnek Forrás: Pinterest

– mondta Chris Shepherd, a TRAFFIC délkelet-ázsiai természetvédelmi civil szervezet regionális igazgatóhelyettese. – Az állatokat a vadonban fogják össze és borzalmas körülményeket kell elviselniük: küzdenek azért, hogy együtt maradjanak, de elkülönítik őket és nagyon szegényes étrendet kapnak, igencsak kicsi ketrecekben.

A szakemberek szerint magas az elhullási arány, és néhány cibetfaj esetében ez valódi természetvédelmi kockázatot jelent. Hozzátették: a közvélemény azonban nem nagyon van tisztában azzal, hogyan is készül valójában a kávéja, ami talán elriasztaná őket a vásárlásától.