Bizarr szobrot fedeztek fel egy ókori maja város közelében

Ek Balam
Az Ek Balam név maja nyelven (yukatáni mayatan) fekete jaguárt jelent
Vágólapra másolva!
Az Ek' Balamban állagmegóvási és restaurálási munkálatokat végző régészek számos építészeti és díszítőelemet fedeztek fel az ott található királyi akropoliszon. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, Ekʼ Balam egy 1997 óta kiásott ókori maja város Valladolid közelében, a Yucatán-félszigeten, Mexikóban. Legkorábbi nyomai a Krisztus utáni első századig érnek, virágkorát Krisztus után 700 és 1000 közöttre tehetjük; a kultúrközpont hanyatlása körülbelül 1200-ban kezdődött meg.
Vágólapra másolva!

Ekʼ Balam összesen negyvenöt, ismert építményből áll, amelyeket két koncentrikus fal vesz körül. A városrom esőerdőben található, 30 kilométerre északra Valladolidtól illetve 240 kilométerre Cancúntól. Az Ek Balam név maja nyelven (yukatáni mayatan) fekete jaguárt jelent.

A tudósok elmélete szerint a várost a viszályok és nagy konfliktusok idején sietve hagyták el, amit alátámaszt a városon belül egy negyedik fal felfedezése, amely a Nagy Közteret (Great Plaza) vágja ketté. Ez a szakemberek szerint arra utal, hogy a falat az invázió elleni utolsó védelmi vonalként építették.

A bizarr szobor balra lent Forrás: Astrid Sanchez | Adam Jones - CC BY-SA 3.0

Miután az 1800-as évek végén Désiré Charnay régész felfedezte Ekʼ Balamot, csak a város központi magját tárták fel, ahol tereket, emelvényeket, templomokat, egy fürdőkomplexumot, egy labdapályát és a királyi akropoliszt tárták fel.

Itt található Ukit Kan Leʼk Tokʼ sírja, aki Ekʼ Balam egyik fontos uralkodója volt, és Krisztus után 770-től Krisztus után 797-ig vagy 802-ig uralkodott. Ő építette az ún. I. épületet (de legalábbis részeit), amelynek negyedik emeletén a kígyószájkapu mögött holttestét megtalálták.

Az Országos Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) által a Királyi Akropoliszban végzett állagmegóvási munkálatok során számos díszített építészeti és ornamentikai elemet tártak fel az első és a harmadik platformon. Ezek közül az egyik díszítmény egy kőbe faragott férfit ábrázol, aki hátrakötött karral jelenik meg.

Az Ek Balam név maja nyelven (yukatáni mayatan) fekete jaguárt jelent Forrás: Pinterest

A haját egy másik, tőle balra álló alak húzza, ami arra utal, hogy a megalázott alak valószínűleg egy csatában elfogott harcos.

Ahogy arra a tudósok emlékeztettek, a maják erőszakos háborúkat folytattak az emberek és az erőforrások feletti politikai ellenőrzésért. Néhány kutató szerint az áldozatok elfogása volt a háborúskodás egyik fő mozgatórugója.

– mondta Arturo Chab, az INAH munkatársa a LaJornada Maya című lapnak nyilatkozva, amit a HeritageDaily online tudományos portál idéz.