Karl Fagerström: A közegészség nem lehet morális kérdés, tenni kell érte és kész!

Female student of chemistry working in laboratory science laboratory woman chemistry study student lab chemist technician scientist biology researcher chemical equipment professional research female worker coat looking glasses white biochemistry experimen
Attractive female student of chemistry working in laboratory
Vágólapra másolva!
Bár a cigarettázás és a nikotinfogyasztás két különálló fogalom, sokan mégis összekötik őket, pedig már számos, kevésbé ártalmas alternatíva kapható a piacon világszerte. Egy, a közelmúltban megrendezett, ártalomcsökkentést zászlajára tűző konferencián szót kérő, neves előadók a cigarettánál alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járó alternatívák eredményeinek ismertetésén túl égetően fontos iránymutatásokat fogalmaztak meg társadalmunk és döntéshozóink számára, és rámutattak: évtizedek óta világos, hogy nem elsődlegesen a nikotin tehető felelőssé a dohányzás okozta betegségekért, hanem a különböző, égéskor felszabaduló kémiai anyagok, tehát maga az égés, és az égés során keletkező füst a fő ellenség. A szakemberek 15 ország mintegy 700 résztvevője tették újra világossá a cigarettázás ártalmai ellen folytatott harc fontosságát.
Vágólapra másolva!

„Nem kell tudósnak lenni ahhoz, hogy megértsük a cigarettázás és az elektronikus cigaretták használata közötti közötti óriási különbséget, hiszen ma már széles körben elfogadott, hogy utóbbi lényegesen alacsonyabb mértékben tartalmaz méreganyagot, mint a cigifüst. A dohányzás nyilvánvalóan káros tevékenység, de mára áttértünk a nikotinhasználat kérdésére, és ezzel szem elől tévesztjük, hogy világszerte hányan halnak meg a cigarettázással összefüggő betegségek miatt."

- fogalmazott első előadásában Konstantinos Farsalinos, a Pátrai Egyetem kardiológusa és kutatója, aki szerint "manapság tényleg minden bajt próbálunk megelőzni, lásd biztonsági öv, és társai, de miért nem cselekszünk felelősen a cigarettázás tekintetében?" - tette fel a kérdést a neves szakember.

Karl Fagerström, A Nikotin- és Dohánykutató Társaság alapítója azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy rámutatott; Svédország a snüssz elterjedt használatával olyannyira visszaszorította a dohányzást, hogy jelenleg kevesebb, mint a társadalom 5%-a gyújt rá rendszeresen.

A szakember megemlítette Japánt is, hiszen itt szintén jelentős, ártalmakat csökkentő eredményeket tudott felmutatni a népesség a dohányhevítéses technológián alapuló eszközökkel. „Norvégia Svédország nyomdokain halad, ahol nagyon-nagyon keveset dohányoznak, hiszen a 35 év alattiak mindössze 2%-a dohányzik, de sokkal többen használnak snüsszt, tehát látunk egy nikotintartalmú terméket, ami elég kielégítő, ugyanakkor megszabadulhatunk a cigarettázástól. A közegészség nem lehet morális kérdés, tenni kell érte és kész!" – zárta beszédét.

Az ártalomcsökkentés mindannyiunk érdeke. Forrás: Shutterstock

Clive Bates, az Egyesült Királyság Dohányzás és Egészségügy korábbi igazgatója, az ártalomcsökkentés egyik vezető szakértője előadásában hangsúlyozta, hogy

Az elkötelezett szakember jelentős változásként jelölte meg, hogy ma már a függőséget okozó nikotint úgy is a szervezetbe lehet juttatni, hogy a cigarettázás helyett más, kevésbé ártalmas füstmentes alternatívát használunk, ezért égető szükségnek tartja, hogy a döntéshozók megfelelően szabályozzák a tudósok által feltárt, alapvetően problémás területeket. „Valóban nem tudunk még mindent, de a semminél jóval többet tudunk már." - fogalmazott.

A szakértők világossá tették, hogy a cigarettázás és a nikotinfogyasztás két különálló fogalom, sokan mégis összekötik a füstöt és a dohányzást, pedig már számos, kevésbé ártalmas alternatíva van piacon világszerte.

Míg korábban sokan mondták, hogy nem lesz releváns piaca az cigarettázás alternatíváinak, de szerencsére azóta sokat változott ezen termékek és a használóik megítélése: hiszen míg 1990-ben a „Hagyd abba!" - narratíva és a stigmatizáltság volt az osztályrészük 2012-re világossá vált, hogy lehetséges kevésbé ártalmas alternatívára váltani.

Clive Bates Forrás: Vaping Post

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne az azonnali leszokás lenne a leginkább járható út, de akik valamilyen okból erre képtelenek, számukra is van kevésbé káros megoldás.

A szakértők szerint az ártalmak csökkenése a dohányzás esetében lehetséges, tehetünk érte, hogy kevesebben haljanak meg, az egészségügyi minisztereknek pedig lépniük kell, szabályozniuk kell ezt a szegmenst.

„Itt az idő bevetni napjaink innovációit a közegészség ügyében, és szakítani az elavult modellekkel." - fogalmazott Clive Bates.