Átlépte a negyvenezret a világ legnagyobb magbankjában, a brit Millennium Magbankban található fajok száma - jelentette be a Kew Botanikai Intézet pénteken.

A vadon élő növényfajok kétharmadát fenyegeti kihalás

A délkelet-angliai Sussex grófságban található wakehursti magbankban elsősorban ritka, veszélyeztetett és fontos vadon élő növényfajokat őriznek a világ minden tájáról. A Guiness Rekordok szerint 2,4 milliárd növénymaggal a Millennium Magbank a legnagyobb a maga nemében a világon.

A legújabb szerzemények között van a poloskaszagú sisakoskosbor (Orchis coriophora) isForrás: Amante Darmanin

A közlemény szerint a legújabb szerzemények között van a poloskaszagú sisakoskosbor (Orchis coriophora), valamint az Adansonia perrieri nevű, rendkívül veszélyeztetett majomkenyérfa faj.

MajomkenyérfaFotó / Wikipedia

A Kew tudósai szerint a vadon élő növények kétötödét kihalás fenyegeti"

- hívta fel a figyelmet Kate Hardwick, a Millennium Magbank munkatársa. Ez is mutatja, mekkora veszélyben forog az élővilág sokszínűsége az élettér csökkenése és a klímaválság miatt - tette hozzá.

Szárított állapotban tárolják a magokat

A Millennium Magbankot több mint húsz évvel ezelőtt alapították azzal a céllal, hogy megakadályozzák a veszélyeztetett növényfajok eltűnését.

A magokat szárított állapotban tárolják,

eredeti nedvességtartalmuk mindössze három-hat százalékán, mínusz húsz Celsius fokos hőmérsékleten. Ebben az állapotban évszázadokig eltarthatók. Tízévente kiolvasztják őket, hogy teszteljék csírázóképességüket.

(Forrás: MTI/dpa)