Második világháborús brutális japán emberkísérletek helyszínét fedezték fel Északkelet-Kínában - írta a hongkongi South China Morning Post című lap online kiadása csütörtökön.

A legszadistább fantáziát is felülmúlta a 731-es telep pokoli világa

A Hejlungcsiang tartományban található Anda város közelében álló létesítményt a Japán Birodalmi Hadsereg hírhedt 731-es egysége használta brutális emberkísérletekre 1935 és 1945 között.
Feljegyzések szerint a 731-es egység Anda városi telephelyén végzett kísérletek közé tartozott a foglyok halálos betegségekkel való megfertőzése és új biológiai fegyverek tesztelése. A föld alatti bunkereket úgy tervezték, hogy a fertőző baktériumok ne "szökhessenek" ki belőlük.

A 731-es titkos kísérleti telepen horrorisztikus emberkísérleteket végeztekForrás: Unit 731

A régészek, akik még nem léptek be a most felfedezett bunkerekbe, 2019-ben kezdték meg a föld alatti létesítmények keresését geofizikai kutatással, fúrással és ásatással. A létesítmény összekapcsolt alagutakból és kamrákból áll. A helyszín közepén, a felszín alatt 1,5 méterrel lévő bunkercsoport mintegy 33 méter hosszú és 20,6 méter széles U-alakú építmény, mindkét oldalán egy-egy helyiséggel.

Dr. Isii Siró a hírhedt telep alapítója és első parancsnokaForrás: Wikimedia Commons

A szigorúan őrzött telepet szögesdrót kerítés vette körül. A föld feletti létesítmények között volt leszállópálya, valamint több raktár, laktanya és kút. A laboratóriumokat, a megfigyelő- és bonctermeket, valamint a cellákat a tevékenység titokban tartása és a légitámadások elleni védelem miatt építették a föld alá. Az Anda telepet 1945 augusztusában a 731-es egység semmisítette meg más létesítményekkel együtt.

A japán Mengele doktorok a legszadistább kísérleteket végezték el a szerencsétlen foglyokonForrás: Arsmaki

A Northern Cultural Relics című kínai régészeti folyóiratban májusban megjelent hivatalos jelentés szerint a föld alatti laboratórium felfedezése új bizonyítékokhoz vezethet a háborús bűnökről.

Az amerikaiak és a szovjetek is büntetlenséget biztosítottak kegyetlen, szadista japán orvosoknak

A 731-es egység gyáraiban közismerten bolhatenyészeteket tartottak, bubópestis-baktériumokat, vegyi és biológiai tenyészanyagokat tároltak.

A szadista kutatók kísérleteik nagy részét élő embereken végezték.

Nem ritkán altatás, érzéstelenítés nélkül operáltak, boncoltak. Feljegyzések szerint főztek, centrifugáztak és mélyhűtöttek is embereket.

Szörnyű fájdalommal járó vegyi és biológiai kísérleteket is végeztek a magukból kivetkőzött szadista orvosok az áldozataikonForrás: Casemate.uk

Miután a Szovjetunió 1945-ben hadat üzent Japánnak, majd elfoglalta Harpint, a visszavonuló japán hadsereg felrobbantotta a 1933-ban létrehozott "Mandzsúriai 731-es egység" épületeit, megsemmisítette a berendezéseket, elégette az iratokat, legyilkolta a még élő kísérleti alanyokat, embereket és állatokat, minden nyomot eltüntetett.

Az amerikaiak és a szovjetek is büntetlenséget biztosítottak a szörnyű emberellenes bűnöket elkövető japán orvosoknakForrás: Unit 731

Az ott dolgozók többsége vonaton és különgépekkel visszatért Japánba, a személyzet kis része a Vörös Hadsereg fogságába esett. A japán és az amerikai kormány a 731-es egység csaknem valamennyi kutatójának büntetlenséget biztosított a rendkívülinek számító és jól használható tudományos eredményekért cserébe.

Náci kollégáikhoz hasonlóan a csecsemőket sem kímélték a szadista mészárosokForrás: Funnyjunk

Voltak, akik tudományos intézményekbe vagy multinacionális gyógyszeripari vállalatokhoz kerültek. Titkosított dokumentumokból kiderült,

hogy az adatokat átvitték az amerikai hadsereg Fort Detrick-i kutatóközpontjába,

ahol biológiai fegyverek fejlesztésére használták őket a hidegháború idején. A rémtetteket nem kérték számon a tokiói háborús bűnösöket elítélő nemzetközi bírósági tárgyalásokon sem, a 731-es egység parancsnoka megmenekült a kivégzéstől.

(Forrás: MTI)