Ekkor indítják utoljára az Ariane 5 űrrakétát

ESA, rakéta, Kép a távolabbi jövőből: útnak indul az ESA új hordozórakétája, az Ariane–6
Vágólapra másolva!
Az Ariane 5 európai űrrakéta utoljára a tervek szerint július 4-én indul el a Francia Guyana-i Kourou-ról.
Vágólapra másolva!

Ez lesz a 27 éve szolgálatot teljesítő európai űrrakéta 117., egyben utolsó útja: két műholdat kell pályára helyeznie, egy francia katonai kommunikációs (Syracuse 4B), valamint egy német kísérleti műholdat.

Eredetileg június 16-án indult volna utolsó útjára, de műszaki okok miatt a fellövést el kellett halasztani.

A technikusok kijavították a három meghibásodott pirotechnikai kábelt, és ellenőrizték az összes vezetéket - közölte az Arianespace rakétaindításokkal foglalkozó vállalat. Az "indítási ablak" 23 óra 30 perc és 1 óra 5 perc között nyílik meg a tervek szerint.

ESA, rakéta, Kép a távolabbi jövőből: útnak indul az ESA új hordozórakétája, az Ariane–6 Forrás: The European Space Agency


Az utolsó indításra az Európai Űrügynökség számára tétlen időszakban került sor, mivel az Ariane 6 rakéta elkészültéig gyakorlatilag nincs lehetősége a világűrbe jutni.

A Szojuz orosz rakéták használatának hirtelen megszűnése miatt - amelyet Ukrajna orosz lerohanása idézett elő - visszaesett a kourou-i űrközpont tevékenysége.

A helyzetet tovább súlyosbítja a Vega C light olasz rakéta 2022. decemberi első kereskedelmi indításának kudarca, az Ariane 6 elkészültében történt sorozatos késlekedések. Az új rakéta a legjobb esetben 2023 végén indulhat először a világűrbe.

(MTI/AFP)