Önjavító vegán bőrt készítettek - Az ebből készült kabát szakadás esetén megjavítja magát

micélium
A képen egy fatörzsön bomló micélium látható. A kutatók a micéliumot bőr alternatívává tették. Találtak egy módszert, amivel a bőrben lévő micéliumot ráveszik, hogy újra nőjön, miután az anyagot kilyukasztották.
Vágólapra másolva!
Képzeljük el, hogy egy elszakadt kabát megjavítja magát és nem kellene kicserélni. Ez egy nap valósággá válhat, ha a kabátot gombából készítik, erről számoltak be a kutatók április 11-én az Advanced Functional Materials magazinban. - írja a ScienceNews honlapján.
Vágólapra másolva!

A gombák képesek újra nőni. És potenciálisan megjavítják a szakadozásokat azokban a dolgokban, amiket egy nap az alternatív bőrből készítenek. A csapat micéliumból készített egy önjavító kabátot, az anyag múltbéli iterációira építve, hogy lehetővé tegyék, hogy megjavítsa magát. A micéliumbőr már egy kialakuló termék, de oly módon van előállítva, hogy elfojtja a gombanövekedést. Elise Elsacker a Brüsszeli Vrije Egyetem biomérnöke és kollégái, valami trükkön töprengtek, amivel a micélium megőrizné képességét, hogy újra nőjön, ha károsodik.

Ez az új módszer inspirációt nyújthat más kutatóknak, hogy próbáljanak bekerülni a micélium piacra, mondja Valeria La Saponara, a Kaliforniai Egyetem mérnöke.

A képen egy fatörzsön bomló micélium látható. A kutatók a micéliumot bőr alternatívává tették. Találtak egy módszert, amivel a bőrben lévő micéliumot ráveszik, hogy újra nőjön, miután az anyagot kilyukasztották. Forrás: https://www.sciencenews.org/article/vegan-leather-fungi-repair-mycelium

Elsacker és kollégái előszőr egy proteinekben, szénhidrátokban és más tápanyagokban gazdag levesben növesztettek micéliumot. A folyadék felszínén bőr alakult ki, amit a tudósok lekanalaztak, megtisztítottak és megszárítottak, hogy egy vékony, némileg törékeny bőranyagot készítsenek. Elég enyhe hőmérsékletet és vegyszereket használtak a bőr képződéséhez, de a gomba részeit működőképesnek hagyták. A chlamydospórákat alvó állapotban hagyták. Ezek kis csomók a micéliumon, amik visszaugranak az életbe és több micéliumot növesztenek, amikor a feltételek kiválóak.

Miután lyukakat csináltak a bőrbe, a területet ugyanabba az alaplébe mártották, amivel a chlamydospórákat újarélesztették. A micélium végül újra nőtt a lyukak felett. Amint meggyógyult, a kilyukasztott terület ugyanolyan erős volt, mint a sértetlen területek - ámbár a javítások láthatóak voltak a bőr egyik oldaláról.

A chlamydospórák kis csomók a micéliumon, amik vissza tudnak ugrani az életbe. A kilyukasztott bőrben alvó állapotban vannak.(balra) A megfelelő tápanyagokkal a chlamydospórák életre kelnek és a bőr megjavítja magát (középen), de egy kis foltok még kissé láthatók a megjavított bőrben (jobbra). Forrás: https://www.sciencenews.org/article/vegan-leather-fungi-repair-mycelium

Martyn Dade-Robertson, a tanulmány társszerője, a Newcastle upon Tyne városbéli Hub for Biotechnology in the Built Environment intézet társigazgatója azt mondja, hogy a tanulmány potenciálisan túlmehet a koncepció bizonyításán és beléphet a kereskedelmi piacra a következő évtizedben. De először, a csapatnak a bőrt erősebbé kell tennie és meg kell állapítani, hogyan kontrollálják a chlamydospórák növekedését. Különben lehet, hogy valaki sétál az esőben és egyszer csak azt találja, hogy a kabátja növekszik, vagy a gombák kipattognak belőle.

(Forrás: ScienceNews: https://www.sciencenews.org/)