A levegő- és víztisztítás fenntartható megoldásait vizsgálják az SZTE-n

Vosges mountain landscape with rainbow in spring, Around Le Tholy, Vosges, France Spring Vosges (Mountain range) Meadow Temperate forest Vosges 88 May Nobody Landscapes Panorama Panoramas Mountains Rainbows Cloudy Clouds Showers Rains Sudden shower Sudden
A víztől felszabaduló és levegővel keveredő növényi illatanyagok adják a tavaszi zápor kellemes illatát
Vágólapra másolva!
A levegőben és vízben található hagyományos biológiai eljárásokkal nem kezelhető szennyező anyagok ártalmatlanításának lehetőségeit vizsgálják Gyulavári Tamás vezetésével a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a napjaink nagy kihívásai közé tartozik a víz- és levegőtisztítás, ami az úgynevezett heterogén fotokatalízissel megvalósítható. Ezek vizsgálatára nyert hároméves Bolyai János kutatási ösztöndíjat Gyulavári Tamás, az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékének tudományos munkatársa.

A szakember kollégáival perovszkit-típusú - kalcium-titán-oxid alapú - fotokatalizátorokkal vizsgálja a víztisztítás lehetőségét. A módszer lényege, hogy egy megvilágított félvezető felületén történik a szennyező anyagok lebontása gyökös folyamatokon keresztül. Ezáltal a vízben előforduló olyan nehezen lebontható anyagok - gyógyszerhatóanyagok, növényvédő szerek - is eloxidálhatóak, melyek ártalmatlanítása hagyományos biológiai eljárásokkal nem lenne lehetséges. Kellő idő biztosításával ártalmatlan végtermékek keletkeznek, illetve redukciós folyamatok eredményeként akár hidrogén is előállítható. A pályázat lehetőséget biztosít arra, hogy alap- vagy mesterképzésen tanuló hallgatókat és doktoranduszokat is bevonjanak a kutatómunkába.

Forrás: Biosphoto via AFP/Andre Simon / Biosphoto/Andre Simon

A vizsgálatok célja olyan anyagok megtalálása, melyekkel e folyamatok kellő hatékonysággal megvalósíthatók. A SZTE kutatói a perovszkit-típusú anyagok hatékonyságát nemesfém-leválasztással és alakirányítással fogják növelni, felhasználva azokat a vizek szennyezőanyagainak lebontásához, fertőtlenítéséhez, a levegő szén-dioxidjának átalakításához és hidrogén fejlesztéséhez. Olyan gyakorlati tényezőket is vizsgálnak, mint az előállított anyagok stabilitása, újrahasználhatósága és felületen való rögzítése.

Olyan katalizátorokat fejlesztenének, melyek képesek lehetnek kielégítő hatékonysággal hasznosítani a mesterséges fényt és a napfényt is, ezáltal lehetővé téve használatukat bel- és kültéren, öntisztuló és levegőtisztító hatású felületek kialakításához, fertőtlenítéshez, illetve hagyományos víztisztítási eljárások kiegészítéseként egyaránt.