Nemzetközi rakétaépítő versenyre készülnek Szegeden

kutatás, rakéta, SZTE
Megoldanának egy általános, a légkörvizsgálatot érintő problémát
Vágólapra másolva!
A Szegedi Tudományegyetem több egyetemi kart is érintő rakétaépítő-projekt fontos állomás azon az úton, amely komoly légkörkutatási probléma megoldásához is vezethet – tájékoztatta szerkesztőségünket az oktatási intézmény pénteken. A hallgatók a rakétatervezés és -építés során az egyetemen tanultakat is hasznosíthatják, illetve a gyakorlatban próbálhatják ki elméleti ismereteiket.
Vágólapra másolva!

A Szegedi Tudományegyetem hallgatóiból álló SZTE Skywalkers rakéta projekt hosszútávú célja, hogy megoldjon egy általános, a légkörvizsgálatot érintő problémát.

– árulta el a projekt létrejöttének célját Pappné Dr. Sziládi Katalin, az SZTE Mérnöki Kar Gépészeti Intézet főiskolai docense. – Ebből következett az ötlet, hogy mi lenne, ha építenénk egy hibrid hajtású rakétát, amivel fel tudunk menni a légkörnek ebbe a rétegébe és vizsgálódni tudunk.

A távlati célhoz vezető úton jó állomások lehetnek azok a hallgatói versenyek, amelyek összefogják és motiválják a terület iránt érdeklődő egyetemistákat.

Ezek közül a legjelentősebb megmérettetés, a portugáliai EuRoc, amelyre egész Európából érkeznek egyetemi csapatok.

A rakétaépítő-projekt fontos állomás azon az úton, amely komoly légkörkutatási probléma megoldásához is vezethet Forrás: Kovács-Jerney Ádám/SZTE

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói a több kategória közül a szilárd hajtóanyagos versenyszámban, a 3000 méteres magasságot megcélzó kategóriára készülnek.

– mondta el Tatai Ákos, az SZTE Skywalkers csapatvezetője. – A csapatunk három fő részlegből áll, a szoftveres, az elektronikai és a műszaki egységből; mindegyiknek több kisebb alrészlege van.

Hozzátette: a részlegvezetők feladata, hogy a különböző részfeladatokat összegyűjtsék és továbbítsák felém, illetve a többi csapatvezető felé. Ezeket utána mi rendszerezzük, ellenőrizzük, dokumentáljuk, és úgy küldjük be a versenyre.

A feladat összetettsége miatt több területet is le kell fednie a folyamatosan bővülő csapatnak, ezért például a Mérnöki Kar hallgatói mellett informatikusokra, jogászokra, média szakos egyetemistákra is szükség van a projektben; az alapemberek már egy éve együtt vannak.

Trancsik Martin, az SZTE MK negyedéves gépészmérnök hallgatója, a műszaki részleg vezetője, többek között az egyetemen oktatott 3D nyomtatási ismereteit is hasznosíthatja a rakéta elkészítése során.

Megoldanának egy általános, a légkörvizsgálatot érintő problémát Forrás: Kovács-Jerney Ádám/SZTE

A következő évben - a fő verseny mellett - Lengyelországban lesz egy megmérettetés.

A végcél egy komoly kutatási bázis kialakítása, amelybe hazai és nemzetközi szakértők is bekapcsolódhatnak.

– összegezte Pappné Dr. Sziládi Katalin, az SZTE Mérnöki Kar Gépészeti Intézet főiskolai docense. – A végcél lekésőbb tíz év múlva teljesül, úgy hogy abban már vannak kutatási eredményeink is, de addig is minden versenyen szeretnénk elindulni.

A 2022 ősze óta működő csapatba az egyetem bármely karáról lehet jelentkezni. Szinte bárkinek találnak feladatot, aki részt szeretne venni a misszióban.