Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Fokozottan aktív hurrikánszezonra készülhetünk

Az Ida hurrikán műholdképe, hurrikánszezon
Hurrikánszezon: az Ida hurrikán műholdképe - a trópusi ciklon 2021-ben csapott le az Egyesült Államokra, közel 74 milliárd dollár kárt okozott
Vágólapra másolva!
Korai figyelmeztetés szükséges az emberéletek megmentéséhez. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) pénteken közölte, hogy fokozottan aktív hurrikánszezonra számít.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli hurrikánszezont várnak

Az óceánban keletkező magas hőmennyiség és a La Nina időjárási jelenség következtében nagyon-nagyon aktív hurrikánszezon lesz idén. Ezt jelentették ki a genfi sajtótájékoztatón.

Az Ida hurrikán műholdképe
Az Ida hurrikán műholdképe: komoly hurrikánszezonra készülhetünk
Fotó: Wikimedia Commons

Egyetlen szárazföldet érő hurrikán képes hosszú évekre visszavetni a társadalmi-gazdasági fejlődést

 – emelte ki Clare Nullis, a WMO szóvivője.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) előrejelzése szerint 17 és 25 között lesz a nevesített viharok száma, az átlag 14. Ezekből a viharokból várhatóan 8-13 válik hurrikánná. Az amerikai előrejelzők szerint akár hét „rendkívüli” hurrikán is kialakulhat 2024-ben az Atlanti-óceán térségében.

 

Drámaian csökkent a halálos áldozatok száma

Matthew Rosencrans vezető amerikai meteorológus szerint idén nagyobb viharok várhatók, mint 2005-ben, a hírhedt Katrina és a Rita évében.

Az atlanti-óceáni hurrikánszezon, amely júniustól novemberig tart, nyolc egymást követő éven át az átlagosnál erőteljesebb volt. A korai figyelmeztetés azonban segít életeket menteni.

 – közölte a WMO.

A trópusi ciklonokat a karibi térségben hurrikánnak nevezik
A trópusi ciklonokat a karibi térségben hurrikánnak nevezik, a pacifikus területeken pedig tájfunként emlegetik
Fotó: AFP

Hozzátette: a figyelmeztetéseknek köszönhetően valóban drámaian csökkent a halálos áldozatok száma, „még ha sok kis fejlődő karib-tengeri szigetország aránytalanul sok veszteséget szenved el mind a gazdaság, mind az emberéletek terén”.

A WMO szerint 1970 és 2021 között a trópusi ciklonok – közöttük a hurrikánok – világszerte vezető okok voltak a regisztrált humán és a gazdasági veszteségek terén.

 

(MTI/Reuters/AP)

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről