Hogyan válhatunk zöld utazóvá?

Vágólapra másolva!
Ha a manapság egyre divatosabbá váló ökoturizmus, környezetbarát turizmus, vagy zöld turizmus kifejezést halljuk, legtöbben egy egyszerű fabungalóra gondolunk a borneói dzsungelben, esetleg egy kalandos kenutúrára az Amazonas mentén. Pedig a nyaralás ezen típusai a trenddé váló mozgalom csak egyik szeletét jelentik. Hogyan lehetünk mi is környezettudatos utazók?
Vágólapra másolva!

Ahhoz, hogy igazi zöld utazók legyünk, nem kell feltétlenül feladnunk a kényelem iránti igényünket, mint ahogy nem szükséges a világ legtávolabbi sarkába utaznunk sem ezért a címért. Éppúgy utazhatunk parányi falvakba, mint hatalmas metropoliszokba és éppúgy tölthetjük az éjszakáinkat apró ökohotelekben, mint luxusszállodákban. Amit viszont mindenképpen szem előtt kell tartanunk, hogy utazásunk során - és nem csak akkor - egyik elsődleges kötelességünk megóvni és megőrizni azt a környezetet, amelyet éppen felkeresünk. De hogyan is válhat valakiből igazi zöld utazó? Egyszerűbben, mint gondolnánk.

Mi is tulajdonképpen a Zöld turizmus? Mindenekelőtt egyfajta gyűjtőneve az ebbe a kategóriába tartozó idegenforgalmi irányzatoknak, a már említett ökoturizmusnak, a fenntartható és a felelős turizmusnak, amelyek célja tulajdonképpen egy: a természeti és kulturális környezet és örökség megőrzésének és megóvásának elősegítése, illetve ezek fontosságának megismertetése a lehető legtöbb emberrel. Ez nemcsak a növény- és állatvilág védelmét foglalja magában, hanem a természetes nyersanyagforrások megóvását, valamint a különböző kultúrák megvédését a külső behatásoktól, a helyiek ősi életmódjának megőrzését is.

Miért fontos ez? Napjainkban minden korábbinál nagyobb számban utazunk kisebb-nagyobb utazásokra évente. Minden évben közel egymilliárd ember kel útra a világon, így minden eddiginél fontosabbá vált, hogy csökkentsük a természeti és kulturális kincsekre gyakorolt személyes negatív hatásunkat. A turizmus lehetséges negatív hatásai nem csak lokális szinteken, hanem globális méretekben is jelentkeznek: például az óceán partjára épített szállodák pusztítják a tengerpartot Hawai szigetén, vagy átalakítják a helyi halászok életmódját Thaiföld tengerpartjain, a növekvő számú turista fenyegeti a Galápagos-szigetek törékeny ökoszisztémáját, vagy pusztítja Angkor romtemplomait, az utazásokhoz használt repülőgépek károsanyag-kibocsátása pedig jelentős mértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez.

A turizmus "kizöldítése" nem túlságosan bonyolult feladat, ráadásul egyszerű és szükséges módszer arra, hogy az általunk előszeretettel látogatott helyeket eredeti állapotban őrizzük meg nemcsak a magunk, de az utánunk érkező turisták, s még inkább a távozásunk után is ott maradó helyiek számára. Ezen nem elhanyagolható szempontok mellett egy igazi zöld utazás sokkal nagyobb élményekkel is gazdagít bennünket, egy hagyományos utazásnál, s végső soron ez is fontos szempont.

Az általános vélekedéssel szemben a zöld turizmus nem kerül feltétlenül többe a hagyományos utazásoknál. Ma már szinte minden kategóriában találhatunk környezetbarát szálásokat az egyszerű bungalóktól a luxushotelekig, de említhetjük a városi közlekedést is, ahol, ha gyalogolunk, biciklit, vagy tömegközlekedési eszközöket használunk külföldi városlátogatásaink alkalmával, sokkal kevesebb kárt okozunk, mintha taxiznánk, vagy autót bérelnénk.