Európa síterepein ugyan még javában tart a síszezon, az előrelátó turisták már most a nyári nyaralást tervezgetik. A korábbi évek last minute-divatja már a múlté, ma már sokkal jobban járunk, ha minél korábban, akár már télen befizetünk a nyári vakációra. Érdemes a közelgő Utazás kiállításra is ellátogatni a kedvezményes árú nyaralásokért!

Most már véglegesnek tűnik, hogy az idei tél egyszerűen elmaradt, persze aki teheti, még egyszer nekivághat az Alpok lejtőinek egy néhány napos sítúra erejéig. Az igazán előrelátó utazó már most elkezdi gyűjteni az utazási irodák katalógusait, böngészni a különböző utazási weboldalakat, hogy minél jobb és olcsóbb nyári nyaralást nézzen ki a családnak.

Sokat spórolhat, aki akár már félévvel az utazás tervezett időpontja előtt befizeti a részvételi díjat, ugyanis sok utazási iroda ilyenkor még komoly kedvezménnyel kínálja útjait. A néhány évvel ezelőtt nagy népszerűségnek örvendő "last minute" utak helyett manapság az úgynevezett "first minute" foglalások a kifizetődőbbek, ezért valóban nem árt idejében elkezdeni a keresgélést.

Néhány utazási iroda kínálatában ugyan szerepelnek újdonságok a tavalyi évhez képest, a divatos nyaralóhelyek között azonban nagy változásokra nem kell számítani. Az idei nyáron is a legkedveltebb úticélok között lesz a horvát tengerpart, a görög szigetvilág, vagy Spanyolország. Az előbbi évekhez képest több ajánlattal találkozhatunk majd Bulgáriából. A rendszerváltás előtti slágernek számító fekete-tengeri nyaralóhelyek újra népszerűek a turisták körében, s a komoly infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően ma már a nyugat-európai turisták is felfedezték maguknak.  

Kiválasztottunk néhány kedvelt és népszerű úticélt és megnéztük, hogy az utazási irodák milyen áron kínálnak ide utazásokat. Az utazás időpontjául júliust választottuk, s egy négyfős, két gyermekes család pihenésének költségét hasonlítottuk össze.

A magyar turisták évről-évre előszeretettel keresik fel Korfu szigetét, a Jón tengerben. A legkedveltebb szálláskategória természetesen a legolcsóbb apartmanos megoldás, ahol a repülőjegy mellé csak a szállást kapjuk meg a befizetett összegért. A sziget több településén választhatunk magunknak apartmanokat és a szálláshelyek árai a szobák számától, valamint a tengertől való távolságtól is függ.

Az utóbbi években egyre több magyar turista választja nyári üdülése helyszínéül Tunéziát, Észak-Afrikában. Az ország legnagyobb üdülőhelyein, Sousse-ban, vagy Hammametben sorra nyílnak a szállodák, hogy a megnőtt igényeket minél jobban kielégítsék. Az irodák tunéziai ajánlataiban apartmanok nem szerepelnek, ez a fajta szállástípus nem igazán ismert errefelé, viszont három-, négy- és ötcsillagos szállodákból bőséges a választék. Személyes tapasztalat alapján Tunéziában talán érdemes kicsivel többet áldozni a szállásra és megéri egy legalább négycsillagos egységet választani, nehogy véletlenül kellemetlen meglepetés érje a vendéget. Az összehasonlításban tehát egy négycsillagos hotelt vettünk alapul félpanziós ellátással.

Forrás: [origo]

A 90-es években a spanyol tengerpart híres üdülőhelyei közül elsősorban Lloret de Mar és a Costa del Sol voltak a legnépszerűbb úticélok - elsősorban olcsóságuk miatt -, de mára a kevésbé igényes utazók is kerülik e kissé jellegtelen, betonszállókkal "díszített" helyeket, s inkább az ismert üdülőszigeteket részesítik előnyben. Mallorca talán az egyik legnépszerűbb ezek közül, ahol a nagyszámú turista ellenére még mindig találhatók csendesebb, eldugottabb szállások. Az összehasonlításban egy háromcsillagos repülős utazást hasonlítottunk össze az egyes utazási irodáknál.

Törökország déli része, Antalya és környékes is évek óta kedvelt úticélja a magyaroknak. A hely előnye, hogy a nyaralás és pihenés mellett kulturális élményekkel is gazdagodhat az érdeklődő turista, hiszen a környéken számtalan történelmi emlék kereshető fel. A török szállodák egyik jellegzetes szolgáltatása az all inclusive ellátás, ahol a befizetett összegen felül nem is igazán kell másra költenünk, hiszen az árban napi többszöri étkezés és korlátlan italfogyasztás is szerepel. Az összehasonlításban egy ötcsillagos utazást néztünk ki az említett ellátással, négy fő részére.

Végezetül a nyári nyaralóhelyek közül talán a legkedveltebb a horvát tengerpart, ahová évente több százezer magyar látogat el. A rendszeresen visszajárók többsége esküszik egy-egy kedvenc helyre, de igazából az Adria partján minden évben fel lehet fedezni új kedvenceket. Az összehasonlításban egy dalmáciai négyszemélyes apartman egyhetes költségét vetettük össze.

A repülős utazásoknál a repülőtéri illetékeket és egyéb adókat nem számoltuk néhány utazási iroda ajánlata alapján, az árakat egyhetes utazásra, négy főre adtuk meg.

Árak 4 főre

Korfu - apartman, önellátás

Tunézia - 4*-os hotel, félpanzió

Mallorca - 3*-os hotel, félpanzió

Törökország - 5*-os hotel, all inclusive

Horvátország - apartman, önellátás

Neckermann

322.800 Ft

296.400 Ft

548.600 Ft

591.600 Ft

 

5 Kontinens

235.800 Ft

 

435.600 Ft

599.600 Ft

99.800 Ft

Ibusz

315.600 Ft

   

164.900 Ft

Unitravel

263.600 Ft

 

386.300 Ft

479.700 Ft

150.000 Ft