Brioni: az Isztria titkos szigete

Vágólapra másolva!
Az Isztriai-félsziget egyik különleges szigetcsoportja évmilliók óta lakott területnek számít, ahol a megőrzött történelmi emlékeknek köszönhetően ma is megtalálhatók a dinoszauruszok lábnyomai, a római luxusvillák maradványai és Josip Broz Titónak, az egykori Jugoszlávia államfőjének kedvelt vadasparkja.
Vágólapra másolva!

Brioni valójában szigetcsoport, amely 14 szigetből áll, ám a látogatók ma is csak a két legnagyobbra léphetnek be, a többi szigorúan védett terület, oda csak a horvát állami vezetés tagjai és vendégeik látogathatnak el, akárcsak Tito idejében. A szigetvilág azonban még így is számtalan szabadon megismerhető érdekességet és látnivalót kínál.

Hajóval, a Pulától északra fekvő Fazanából közelíthető meg Nagy-Brioni, ami egy gondozott, ligetes tájra emlékeztet. Biciklivel, elektromos kisautókkal vagy kisbuszokkal lehet körbejárni a látnivalókat, köztük a botanikus kerteket, az állatkertet és a szabadon legelésző állatok szafariparkját, valamint a múzeumokat. A már 5 ezer évvel ezelőtt lakott szigeten az ősemberi tevékenység nyomait találták meg, de a rómaiak időszámításunk előtti épületei még inkább jelzik a sziget évezredek óta tartó kedveltségét. A római villák ma is lenyűgöző romjain kívül a később a bizánciak által épített erőd is látható még.

Forrás: [origo]

A történelem viharaiban a Velencei Köztársaság, Napóleon és az Osztrák-Magyar Monarchia egyaránt birtokolta hosszabb-rövidebb ideig a kellemes klímájú szigetet, amelynek mai formáját a 19. század végén, egy osztrák iparmágnás révén nyerte el. Paul Kupelwieser álmodta ide, az addig mocsaras, maláriát terjesztő vidékből az angolparkra emlékeztető környezetet.

Forrás: [origo]

Neki köszönhetően kerültek felszínre a történelmi emlékek, ő alakította ki az állatkertet és megépítette Európa első nagyobb golfpályáját. Birodalmát 1918-ban bekövetkezett haláláig élvezhette, a gazdasági világválságban ugyanis csődbe ment. A két világháború között olasz fennhatóság alatt voltak a szigetek, majd a második világégés után Jugoszlávia része lett.

Forrás: [origo]

A néhai Tito elnök saját rezidenciát alakított ki a szigeten, ahol a világ ismert személyiségeit látta vendégül. II. Erzsébettől Indira Gandhin és John F. Kennedyn át Sophia Lorenig vagy Elizabeth Taylorig számtalan híres ember fordult meg ezen a vidéken. Az el nem kötelezett államok vezetői általában állatokat ajándékoztak Titónak. Indira Gandhi elefántjai például most is jól érzik magukat Brionin.