Közös vízumot terveznek Dél-kelet Ázsiában

Vágólapra másolva!
Közös vízum bevezetését tervezi az idegenforgalom fellendítése céljából hat délkelet-ázsiai ország, amelyeknek ez irányú infrastrukturális fejlesztéseit 40 millió dollárral támogatja az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) is.
Vágólapra másolva!

A térségbe látogató turisták 70 százaléka egyetlen országban tölti átlagosan hétnapos vakációját. A több országra érvényes vízumtól nemcsak azt remélik, hogy a turisták több országot is felkeresnek egyszerre, hanem azt is, hogy több időt töltenek és több pénzt költenek a Mekong-folyóval határos országokban, amelyek az 1995. évi 10 millióval szemben tavaly már 24 millió turistát vonzottak. Az ADB becslése szerint 2010 és 2015 között meghaladja az 50 milliót is a térségbe látogató külföldiek száma.

Az idegenforgalmi illetékesek sokat várnak az izmosodó, a nagyvárosi körzetekben már most 35 millió főt számláló, 2016-ra pedig a 100 milliót is elérő kínai középosztálytól, amelynek első számú úticélja egyelőre Japán. A térségben Kína mutatja fel a legnagyobb növekedést a kiutazó turizmusban: az egy évvel ezelőtti 17,2 millióval szemben 2008 első felében már 21,6 millió kínai turista kirajzásával számolnak.

Forrás: Getty Images
Angkor: a régió legnépszerűbb látnivalója

Csak Thaiföldön az új kormány turisztikai minisztere, Víraszak Kovszurat 800 milliárd baht (több mint 40 billió forint) bevételre számít a külföldiek beutazásából, s ehhez jön még 83 millió hazai turistaút 385 milliárd baht bevétele.

Az új thaiföldi kormány egyébként főleg az aránylag közel fekvő, feltörekvő térségekből, így a sok utazni vágyó újgazdagot felmutató Kínából, Indiából és Oroszországból szeretne több turistát az országba csalogatni, mert a nemzetközi turizmus tapasztalatai szerint az utasok a viszonylag rövid, 5-6 órásnál nem hosszabb repülőutakat kedvelik.

A Mekong-folyó nagyobb régiójára (GMS) vonatkozó vízum 2003 óta dédelgetett tervének megvalósítása már folyamatban van, de csak valamikor 2010 és 2015 várható a bevezetése - írta a Bangkok Post című lap.