Torokfájós magyar nő a világ tetején

Vágólapra másolva!
Ugyan Anita 2003-ban első magyar nőként nyolcezer méter felett járt, 2009-ben pedig első magyar nőként sikerült megmásznia a világ legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet.
Vágólapra másolva!

Az expedíció 2010. március 27-én vette kezdetét. A repülővel megtehető útvonal Budapest-Frankfurt-Bangkok-Kathmandu volt, ahonnan a hegymászó csapat április 4-én indult tovább Luklába. Onnan további 8 napi gyaloglás után, április 12-én érkeztek meg az 5300 méteres tengerszint feletti magasságban található alaptáborba. Ekkor kezdődött meg az akklimatizáció, amely közel egy hónapig tartott. E felkészülés különösen fontos a palack nélküli mászásokkor, ám sajnálatos módon egy megbetegedés lépett fel, s ez rontotta Anita állapotát. Normál viszonyok között egy torokgyulladás nem tűnhet veszélyesnek, ám az extrém magashegyi körülményeknél a legapróbb betegség is életveszélyes lehet. Ugyan Anita végül 2010. május 17-én jutott fel az Everestre, így ő az egyedüli magyar, aki már kétszer járt a világ legmagasabb hegyén.

A sikeres csúcstámadás után következett a hegymászások legveszélyesebb szakasza, az ereszkedés. A hideg levegő és a gyulladás miatt ez a szakasz a mászásnál is nehezebb volt - mondta Ugyan Anita. A 2. táborhelyen a beszűkült légcső miatt a hegymászó elájult, de a társak segítségének és a szerencsének köszönhetően másnapra helyre jött és saját lábán sikerült az alaptáborba leereszkednie.