Átlátszó törzsű repülőt tervez az Airbus

Vágólapra másolva!
Az Airbus bejelentette, hogy belátható időn belül megvalósítja az átlátszó törzsű utasszállítógép ötletét. Az eddigi tervek szerint a varázslat gombnyomásra működne, amivel nemcsak a városok és a tájak, de az éjszakai égbolt is láthatóvá válna az utasok számára. Az Airbus mérnökei több más hasonlóan elképesztő fejlesztésen is dolgoznak.
Vágólapra másolva!

A technológiáról egyelőre csak annyit ismertetett a társaság, hogy a kapitány utasítására egy gomb megnyomásával elektromos impulzust küldene a hi-tech kerámiából készült borításra, mellyel a géptörzs átlátszóvá válna - tájékoztatott a Der Spiegel a különös fejlesztésről. Azt még nem tudni, hogy maga az átváltozás mennyi időbe telne, és hogy az átlátszóság körülbelül hány százalékos lenne.

A rendhagyó elképzelésnek köszönhetően az utasok egyaránt csodálhatnák a városokat, a tájat és a felettük lévő végtelen csillagos eget. Így a repülés a jövőben élményutazássá, egyfajta lebegéssé sőt, kis túlzással akár városnézéssé is válhat. Látható lenne például a Gízai piramisok együttese, ereszkedés közben az Eiffel-torony és a Montmartre, a pazar módon kivilágított arab országok partjai, Dubai és a híres Pálma-sziget, vagy éppen a Nazca vonalak.

Forrás: Airbus

A kissé túlzónak tűnő elképzelés azonban csak egyike azon terveknek, mellyel az európai repülőgépgyártó óriás mérnökei jelenleg is foglalkoznak. Hasonló terv például az a speciális külső borítás, amely sérülés esetén önmagát javítaná, de gondolkodnak a mérnökök a légellenállást jelentősen csökkentő, törzsbe épített hajtóműveken is. Ugyancsak foglalkoztatja a fejlesztőket az élő organizmushoz hasonló géptest és az utastér, ahol alakváltoztatásra képes üléseket, holografikus kivetítőket, virtuális dekorációkat alkalmaznának, amivel az utas irodává, hálószobává vagy igény szerint, zen-kertté alakíthatja saját kabinját.

Azt kértük a szakemberektől, hogy engedjék szabadjára a gondolataikat - mondta Axel Krein, az Airbus kutatási és technológiai vezetője majd hozzátette: mérnökeink a valóság talaján mozognak, mivel a legtöbb ilyen irányú fejlesztéshez szükséges technológia már létezik és a rendelkezésünkre áll. Mindezek tükrében 40 éven belül, vagyis körülbelül 2050-re megvalósulhatnak az elképzelések - írja az AolTravel.