Forradalmasítja a síelést az új rocker léc

símelléklet, sílécek
Vágólapra másolva!
Ahogy néhány évvel ezelőtt hatalmas változást jelentett a síelésben a carving lécek elterjedése, úgy legalább ekkora, ha nem nagyobb változásnak tartják a szakértők a carving lécek továbbfejlesztett változatát, a rocker léceket. De mit is jelent pontosan ez a kategóia és miben más mint az eddigi lécek?
Vágólapra másolva!

A carving lécek abból a megfontolásból jelentek meg gyártók kínálatában, hogy megkönnyítsék a sízés elsajátítását a kezdők számára, a gyakorlott síelőknek pedig élvezetesebbé tegyék a siklást. A carving lécekkel a korábbi lesiklólécekkel szemben sokkal könnyebb a fordulás, ez pedig a nagyban növeli az élményt csúszás közben.

A carving lécek újdonsága a piskótaszerű alak mellett abban rejlett, hogy a léc két kontaktpontja - az a pont, ahol a léc terheletlenül a talajjal érkezik - közelebb került egymáshoz, mint a hagyományos lesiklóléceknél. A két pont közül az első 10-15 centiméterre került a léc orrától, a hátsó pedig 5-10 centiméterre a léc végétől. A két pont közötti részt használjuk tulajdonképpen a léc forgatásához és ennek az úgynevezett előfeszített résznek nagy szerepe van a terepviszonyok kiegyenlítésében, az ütődések csökkentésében - írja a Símagazin egy korábbi számában Szányi Gábor, síoktató.

Ehhez képest jelent szinte forradalmi újítást a rockerléc, ahol a két kontaktpont - itt már rockerpontnak nevezzük - jóval közelebb került egymáshoz. Az első rockerpont a léc felhajló végétől 35-40 centiméterre került, míg a hátsó pont a léc hátsó végétől nagyjából 30 centiméterre került. A rocker léceknél tehát sokkal rövidebb lett a két pont közötti előfeszített ív hossza, ezért ezek a lécekkel könnyebb a kanyarodás, jobban forgathatók és összességében harmonikusabb vele a síelés.

Forrás: AFP

A rocker léceket, attól függően, hogy az első felhajló rész milyen hosszú, illetve, hogy a rockerpontok milyen távolságra helyezkednek el egymástól, a versenyzőkön kívül szinte minden kategóriában gyártják a gyártók a kezdőtől a haladóig.

Az új technológia hatalmas nagy előnye, hogy a kezdők sokkal gyorsabban sajátíthatják el a síelés alapjait, mint a carving lécek esetében. Könnyebbé válik a fordulás indítása és kisebb erőkifejtés szükséges a kanyarodáshoz, mivel a korábbiaknál jóval kisebb felületen érintkezik a léc a hóval, így nem a léc teljes hossza vesz részt a fordulásban. A rocker lécek rádiusza egyébként 12-20 méter, ami nagyjából megegyezik a carving lécekével.

A rocker léc vásárlásakor attól függően válasszunk, hogy milyen a tudásunk és mit is várunk el pontosan a rocker lécünktől. Ha biztonságos és kényelmes sízést szeretnénk, a carving lécünknél 5-15 centiméterrel hosszabb lécet válasszunk, ha pedig a sebesség a fő szempont, akkor olyan lécet vásároljunk, amelynél a rockerpontok távolabb esnek egymástól. Ha pedig a szűzhavas, porhavas síelést kedveljük, olyan lécet kell választanunk ahol a rockerpontok közel esnek egymáshoz. Bármelyik lécet is választjuk ugyanakkor, a sízés a carvingoknál tapasztaltaknál sokkal élményszerűbb, dinamikusabb és stabilabb lesz. A választás előtt érdemes kikérni az eladó szakvéleményét.