Óriás Krisztus-szobor Székelyföldön

2013.08.15. 09:59

A csaknem 23 méter magas Jézus Szíve-kilátót szombaton avatják fel a székelyföldi Gordon-tetőn.

A szobrot Farkaslaka község közelében állították fel, a kilátó megépítését civilek kezdeményezték három évvel ezelőtt - írta a Hargita Népe című újság és a Szekelyhon.ro hírportál. A tárt karú Jézus feje, keze és palástja mintegy 21 méter magas fémvázra került, amit kiegészít egy másfél méteres talapzat. A kilátó csúcsa a fejrészen kapott helyet, a felfelé vezető lépcsőket a belső, üreges részben helyezték el.

Forrás: MTI/Haáz Sándor

Kovács Lehel, Farkaslaka község polgármestere szerint a kilátó a környékbeliek javára szolgálhat. Az elöljáró szerint a szobor körüli térrendezés az elmúlt napokban fejeződött be, de a kilátót máris látogatják a turisták. A Zawaczki Walter Levente tervezte szobor Kelet-Európa legmagasabb Krisztus-ábrázolásának számít, Európa-szinten a negyedik-ötödik legnagyobb ilyen alkotás - mondta a kezdeményezést támogató Gordon Prod Kft. képviselője, Kovács Csaba. (A nyugat-lengyelországi ¦wiebodzinban egy 33 méteres Krisztus-szobrot adtak át 2010-ben, amely koronájával és talapzatával együtt 52,5 méter magas, az azonban nem funkcionál kilátóként.)

A kilátó megépítésének ötlete 2003-ban, a bogárfalvi templom felavatásakor született meg Magyari Árpád, a Protemp Alapítvány elnökének, valamint Hajdó István akkori gyergyószentmiklósi főesperes-plébános kezdeményezésére. Az alapítvány képviselői remélik, hogy akárcsak Csíksomlyó, a Gordon-tető is zarándokhely lesz majd.

A sokak által pléh-Krisztusnak gúnyolt kilátó megépítése sok vitát váltott ki, ugyanis egyesek szerint ízléstelen és tájidegen az alkotás, míg mások szerint a hely szelleméhez méltó mű kiegészíti a tájat, és várhatóan turisták ezreit vonzza majd. A kezdeményezőknek a nemrégiben elhunyt, Kossuth-díjas Makovecz Imre egy kápolnatervrajzot ajándékozott, amelynek kivitelezését 2020-ra tervezik.

Forrás: MTI/Haáz Sándor
Forrás: MTI/Haáz Sándor
Forrás: MTI/Haáz Sándor