Olcsó űrrepülés a Kanári-szigetekről

Űrkirándulás, airbus solar
Vágólapra másolva!
A turisták egy Airbus A300-as hátáról indulnak majd az űrbe egy hatszemélyes járműben.
Vágólapra másolva!

Maspalomas kedvelt üdülőhely Gran Canarián, amely homokdűnéiről, bárjairól és diszkóiról ismert. A Swiss Space Systems (S3) vállalat azt tervezi, hogy nem messze onnan utakat indít majd az űrbe, amivel – reményei szerint - "demokratizálja a hozzáférést az űrhöz". Az első járatok 2020-ban indulnak - írja a Telegraph.

A társaság filozófiája, hogy a lehető legolcsóbb legyen az űrutazás. A 6 személyes járművet egy Airbus A300-as fogja felvinni a hátán 10 kilométer magasba, majd az onnan további 100 kilométert emelkedik, mielőtt visszatér a Földre. Az űrjármű újra használható lesz, és hagyományos üzemanyagot használ majd, ami alacsonyan tartja a költségeket.

Tíz kilométerig egy ilyen repülő hátán emelkedik fel az űrjármű Forrás: Swiss Space Systems

A társaság még nem döntött a menetjegy áráról, arról azonban igen, hogy a szuborbitális járatokat Gran Canariáról indítja. Ennek alapvetően két oka van: a sziget egyébként is népszerű a turisták körében, másrészt az Atlanti-óceánban található, távol lakott területektől. 2014-től egyébként az S3 már Zero G járatokat is indít a Kanári-szigetekről, amelyeken az utas átélheti a súlytalanságot.

Az S3 nem az első társaság lesz, amely szuborbitális magasságba tervez turistákat szállítani. A Virgin Galactic már 2004 óta fejleszti saját járművét, első kereskedelmi járata 2014-ben indulhat. Erre egy jegy 250 ezer dollárba (55 millió forint) kerül. Jóval drágább orbitális űrrepülést jelenleg egyedül az orosz űrügynökség kínál.

Forrás: Swiss Space Systems
Forrás: Swiss Space Systems
Forrás: Swiss Space Systems