Önnek melyik tetszik az új világörökségek közül?

Világörökség UNESCO
Örmény templom romja a kelet-törökországi Aniban
Vágólapra másolva!
Kilenc új helyszínt, köztük Philippi ókori görög romvárost, a stecak néven ismert középkori balkáni sírköveket és a „Csendes-óceán Velencéjeként” is emlegetett mikronéziai Nan Madolt vette fel a világörökségi listára pénteki ülésnapján az UNESCO Isztambulban tanácskozó világörökségi bizottsága.
Vágólapra másolva!

Philippi, Görögország

A görögországi Philippi ókori színháza Forrás: Wikipedia

Görögországból a mai Macedónia határán fekvő Philippi régészeti helyszínt vették fel a listára. Az egykor fallal körülvett város az Európát Ázsiával összekötő út, a Via Egnatia mentén épült, Kr. e. 356-ban II. Philipposz macedón király alapította. A régészeti helyszínen ma az egykori hellenisztikus épületeket és a későbbi keresztény bazilika romjait is meg lehet tekinteni.

Stecakok, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Horvátország és Montenegró

Középkori balkáni sírkövek, stecakok Bosznia-Hercegovinában a Szarajevótól mintegy 160 kilométerre lévő Stolacban Forrás: MTI/EPA/Fehim Demir

Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Horvátország és Montenegró 2013-ban közösen nevezte az UNESCO világörökségi listájára középkori sírköveit, a stecakokat, a töröknek és később más nagy vallásoknak behódolni nem akaró, eredetileg Boszniában élő bogumilok különleges, díszesen faragott mészkő sírköveit.

Huszonnyolc olyan temető került fel a listára, ahol stecakok találhatók,

20 Bosznia-Hercegovinából, 3-3 Szerbiából és Montenegróból, kettő pedig Horvátországból.

Dólmenes de Antequera, Spanyolország

Megalitikus sírhely bejárata a spanyolországi Antequerál Forrás: Wikpedia

A spanyolországi Dólmenes de Antequera megalitikus síremlékeit a neolitikumban és a bronzkorban emelték. A tombák az európai őstörténet jelentős építészeti munkáiként kerültek a világörökségi listára.

A spanyolországi dolmenek az ötödik megalitikus emléket jelentik Európából

az UNESCO-listán, de az első szárazföldit, mivel a többiek mind szigeteken találhatók.

Neandervölgyi barlangok, Gibraltár, Egyesült Királyság

A Gibraltári Múzeum alkalmazottja dolgozik a Gorham-barlangban Forrás: AFP/Stewart Finlayson

Gibraltár neandervölgyi barlangjait az Egyesült Királyság nevezte a listára. A négy barlangban a neandervölgyi emberek éltek több mint 125 ezer éve. A barlangok közül a legnagyobb, Gorham-barlangot régóta a neandervölgyi ember egykori lakhelyeként tartja számon a tudomány,

két éve több mint 39 ezer éves sziklavéseteket fedeztek fel a barlang mészkőfalában.

A barlangokban folytatott régészeti feltárások során kőeszközöket, állatmaradványokat és a neandervölgyi ember egykori tevékenységének nyomait is megtalálták. A leletek lényeges adalékokkal szolgáltak a neandervölgyi és az emberi evolúcióról folyó vitához.

Ani, Törökország

Örmény templom romja a kelet-törökországi Aniban Forrás: hemis.fr/MORANDI Bruno / hemis.fr/Morandi Bruno

Az örmény határ közelében, Észak-Törökországban található Ani régészeti lelőhelyen középkori város romjait tárták fel: lakóházakat, vallási és katonai épületeket. A 10-11. században virágzó Ani a középkori örmény királyság fővárosa volt. Később, a bizánci, szeldzsuk és grúz uralom alatt kereskedelmi karavánutak fontos csomópontjává vált.

A mongol hódítás és egy 1319-es földrengés indította el a várost a hanyatlás útján.

A helyszín jellegzetessége, hogy átfogó képet ad a középkori építészet fejlődéséről.

Nan Madol, Mikronézia

Nan Madol romárosa a mikronéziai Pohnpei-szigetnél Forrás: robertharding/Michael Runkel/Michael Runkel

Nan Madol Mikronézia különleges, elhagyatott romvárosa a Pohnpei-szigetnél. A mesterséges szigetekből és csatornákból álló izgalmas labirintus nemcsak világörökségi helyszíni státuszt kapott pénteken, hanem egyúttal a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára is felkerült. A „Csendes-óceán Velencéjeként” is emlegetett Nan Madol 99 bazalt- és korallszigetből áll, amelyek 1200 és 1500 között felépített templomok és síremlékek maradványait őrzik, ezek egykor a Saudeleur dinasztia ceremoniális központját alkották.

Cocsiang Huasan, Kína

A kínai Cocsiang Huasan lakói ünneplik a világörökségi listára való felkerülést Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Zhou Hua

Kínából a délnyugati határvidéken fekvő Cocsiang Huasan sziklaművészeti kultúrtájat vették fel a világörökségi helyszínek közé. A 38 sziklán látható alkotások a mára eltűnt lojüe emberek életét és szokásait illusztrálják. Az alkotások az időszámításunk előtti 5. és az időszámításunk szerinti 2. század között születtek.

Nalanda, India

Az i. e. 3. század és i. sz. 13. század között létesült ősi egyetem épületének romjai a kelet-indiai Bihár szövetségi államban lévő Nalandában Forrás: MTI/AP/Prashant Ravi

A kelet-indiai Bihár szövetségi államban fekszik Nalanda. A Nalanda Mahavihara régészeti helyszínen, amely szintén a világörökség része lett, egy i. e. 3. század és i. sz. 13. század között létesült tudásközpont és monostor maradványai láthatók sztupák, lakó- és oktatóépületek romjaival.

Nalanda az indiai szubkontinens legősibb egyeteme,

amely megszakítás nélkül több mint 800 éven keresztül adta át a tudást szervezett keretek között. A hely történelmi fejlődése rálátást nyújt a buddhizmus vallássá alakulására, valamint betekintést enged a szerzetesi élet és az oktatás hagyományaiba.

Perzsa kanát, Irán

Egy kanát belülről az iráni Iszfahánnál Forrás: Wikipedia

Iránból a települések és az öntözés vízellátását biztosító jellegzetes vízrendszer, a perzsa kanát került a világörökségi listára. A kanát kútszerű függőleges aknák sorozata, amelyeket enyhén lejtő járatok kötnek össze, és amely

szivattyúzás nélkül vezet a felszínre nagy mennyiségű talajvizet.

A bizottság azért látta indokoltnak a perzsa kanátok felvételét, mivel a száraz klímájú sivatagi térségek kulturális hagyományairól és civilizációjukról kivételesen sokat árulnak el.

A világörökségi bizottság július 10. és 20. között 40. ülésszakát tartja Isztambulban. A testület 27 kulturális, illetve természeti szempontból különleges helyszín nevezését bírálja el. Az UNESCO világörökségi listáján már 1033 helyszín van több mint 160 országból. Olaszországból 51 helyszín szerepel a listán. Kínában 48, Spanyolországban 44, Franciaországban 41, Németországban pedig 40 helyszín a világörökség része. Magyarországon 8 világörökségi helyszín található.

Szavazzon!

Ön szerint melyik érdemelte meg az elismerést?