Budapest megint a legjobbak között végzett az európai turisztikai versenyben

hajó, Duna, Budapest, éjszaka
Vágólapra másolva!
Kiváló eredményt ért el hazánk fővárosa az európai turisztikai versenyben. A kontinens városainak marketingszövetsége, a European Cities Marketing ugyanis Londontól Eisenstadtig 119 város vendégforgalmi adatait vizsgálva megállapította: Budapest a külföldi vendégéjszakák növekedési ütemét tekintve a legjobbak között teljesített – írja a Magyar Nemzet. Ennél jobb eredményt csak öt európai város: Milánó, Amszterdam, Madrid, Lisszabon és München tudott felmutatni.
Vágólapra másolva!

A cikk beszámol arról is, hogy a 2018–2019-es European Cities Benchmarking Report szerint az utóbbi öt évben Európa-szerte 20 százalékot meghaladó növekedést mértek mind az összesített (külföldi, belföldi), mind pedig a nemzetközi vendégéjszaka-adatoknál. Ezek hátterében főként bizonyos tengerentúli – USA, Kína és India – országok jó gazdasági teljesítőképességét, valamint az ázsiai országok dinamikus fejlődését vélik felfedezni.

A Magyar Nemzet cikke arról is ír, hogy Budapest jól használta ki a nemzetközi trendeket, hiszen a vendégéjszakák bővülésének üteme 2014/2018 27,2 százalékos eredménnyel zárt.

A turisták Budapest iránti érdeklődése megelőzte többek között Helsinki, Frankfurt, Koppenhága és Prága népszerűségi mutatóit, ostromolva Münchent és Lisszabont.

Forrás: skeeze / Pixabay

Az igazán látványos teljesítményt a külföldi vendégéjszakák átlagos éves növekedési ütemével érte el fővárosunk, ami a vizsgált időszakban éves átlagban olyan arányban nőtt, amelynél nagyobbat csak öt európai nagyváros (Milánó, Amszterdam, Madrid, Lisszabon és München) tudott felmutatni.

A cikk felidézi, hogy Budapest a tavalyi évben a 9,044 millió külföldi vendégéjszakával a 11. helyen végzett ebben a tekintetben és olyan országokat utasított maga mögé, mint például Lisszabon, München, Milánó, Velence, Firenze, Koppenhága, Brüsszel.

Ha pedig az összes vendégéjszakát nézzük, Budapest nem sokkal hátrébb, a 16. helyen végzett a ranglistán, Varsó például a 24., Pozsony és Zágráb az 50. hely környékén szerepel – írja végezetül a cikk.