Bolíviában minden november 8-án koponyákkal és adományokkal lepik el a temetőket az ajmara indiánok. Ezzel azonban nem a halálra vagy a halottakra emlékeznek, hanem a szellemeiktől várnak segítséget és áldást.

A világon sokféleképpen viszonyulnak az emberek a halálhoz, Bolíviában például az ott élő ajmara indiánok az emberi koponyáknak tulajdonítanak közvetítő szerepet, ezeket ñatitáknak hívják, és különböző neveket is adnak nekik. Minden év november 8-án beviszik őket a temetőkbe, és adományokkal – kokalevéllel, virágokkal, élelemmel, itallal, cigarettával – halmozzák el a koponyákat, hogy a halottaik szellemei rajtuk keresztül vigyázzanak rájuk.

Ami furcsa lehet, hogy a koponyák nem feltétlenül a tulajdonosuk rokonaitól származnak, bár arra is van példa, hogy öröklik azokat. Vannak, amelyek régészeti feltárásokon kerülnek elő, másokat a temetők lejárt sírhelyeiről ásnak elő, de olyanok is akadnak, amelyek orvosi iskolákból származnak. Előfordul, hogy egy ñatita nem jön ki a tulajdonosával, aki ezért továbbadja azt másnak, aki majd hasznát veszi – írja a Smithonian Magazine. Sőt, vannak, akik nem is saját koponyákkal érkeznek a temetőkbe, hanem másokénak adnak adományokat.

Kattintson az alábbi képre, és nézze meg galériánkat a furcsa ünnepről!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Luis Gandarillas

Bár elsőre sokaknak úgy tűnhet, hogy ez az ünnep hasonló a mexikói halottak napjához (erről itt írtunk korábban beszámolót), ez tévedés. Bolíviában ugyanis nem a halál elkerülhetetlenségével akarnak megbirkózni, vagy a halottaikra emlékezni (hiszen a koponyák többsége nem is családtagé). Az ajmarák számára a halál csak átmenet a létezés egy másik formájába.Hitük szerint a ñatitákban otthonra talál a halottak lelke, és ezáltal szerencsét, termékenységet, védelmet adnak.