Megoldódott a görögországi turistaparadicsomok legnagyobb rejtélye

Görögország, Szantorini tenger
Görögország, Szantorini
Vágólapra másolva!
A világhírű görögországi úti célok, mint például Mikonosz és Szantorini könnyen beazonosíthatók a fényképeken, részben sajátos építészetüknek köszönhetően. Az influenszerek kedvelt helyei, imádnak fotózkodni a szigetek fehérre meszelt otthonai előtt, amik kék díszítéssel és ajtókkal vannak ellátva. De vajon miért kék-fehér színűek a görög szigeteken épült házak?
Vágólapra másolva!

Görögország ikonikus színei a kék és a fehér, ezek a görög zászló színei, továbbá a fényes tenger és az ég színei is, amik a gyönyörű Földközi-tenger szinonimái. A Kükládok szigetcsoportjának tagjain az otthonok jellegzetes kék-fehér színe azonban nem innen származik.

Ezeken a szigeteken számos ház eredetileg kőből épült, az ottani sziklás sötétebb színű sziklák miatt a házak építőanyaga is sötétebb volt.

Ez problémát jelentett a napsütéses görög nyarakon, hiszen a sötét kövek elnyelték a napsugarakat, elviselhetetlenül felforrósítva a házak belsejét.

Ezért a lakosok elkezdték fehérre festeni a köveket, hogy lehűtsék a belső tereket.

A helyi sziklákból csak sötétebb színű köveket lehetett kivájni építőanyagnak, emiatt azonban a görög-szigeteken lévő otthonok rendkívüli módon átmelegedtek nyaranta Forrás: Pixabay, / Készítette: Russell_Yan

Hogyan hatott a kolerajárvány a házak színeire?

1938-ban egy országos rendelet szerint a szigeteken fekvő otthonokat kék-fehérre kellett festeni. Görögországban akkoriban kolerajárványt tört ki, és a betegség megfékezése érdekében megparancsolta az uralkodó a polgároknak, hogy meszeljék ki az otthonaikat. Ez ma talán furcsán hangzik, de a mészkő erős fertőtlenítőszer, és akkoriban nem sok mást tudtak volna használni.

Miért a kék szín?

Bár a kék a legelterjedtebb szín, amivel megfestik az ajtókat és redőnyöket a görög szigeteken, de a kék mellett a vörös, a zöld és a barna színek is feltűnnek - írja a Promotions.hu.

Az élénk kék szín azonban továbbra is uralkodó. Vajon miért?

Nos, ez a költségekből adódik.

A halászok és más tengeri hajósok ugyanis azzal festették ki az ablakokat és a redőnyöket, ami a csónakjuk festése után megmaradt.

Összetevői miatt pedig általában a kék volt a legolcsóbb elérhető festékszín.

A görög szigetek házain használt kéket mészkő és egy „loulaki" nevű tisztítószer keverékéből készítették, ami a legtöbb szigetlakó otthonában elérhető, egyfajta kék hintőpor volt.