A Fed magának akarja a pénzügyi felügyeletet

Vágólapra másolva!
Éles vita bontakozott ki Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter és a szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) elnöke, Ben Bernanke között pénteken a bankügyfelek védelmére hivatott új szövetségi hatóság létrehozásáról.
Vágólapra másolva!

Az amerikai pénzügyminisztérium júniusban nyújtott be a törvényhozásnak egy törvénytervezetet a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Ügynökség (Consumer Financial Protection Agency, CFPA) létrehozására.

A javaslat Barack Obama amerikai elnöknek a pénzügyi felügyelet szélesebb körű átalakítását célzó elképzeléseibe illeszkedik, amelyekkel az államfő a jelenlegi - emberöltők óta legsúlyosabb - pénzügyi válságot szeretné kezelni.

Az Obama-kormányzat a CFPA létrehozásával azt akarja elérni, hogy a jelenleg több hatósághoz tartozó fogyasztóvédelmi feladatok ellátását egy új szervezethez rendeljék, anélkül, hogy többletfeladatot írnának elő. A CFPA követné figyelemmel például a hitelkártyákra vagy a jelzáloghitelekre vonatkozó szerződések apróbetűs részeit. Ezt jelenleg a Fed és több kormányhivatal végzi.

Geithner a képviselőház pénzügyi bizottsága számára készített írásos állásfoglalásában a CFPA megalakítása mellett kardoskodott, úgy vélvén, hogy egyértelműek az új hivatal létrehozása melletti érvek. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi pénzügyi rendszer bizonyos szereplőire, például az ingatlanhiteleket értékesítő ügynökökre és nagy pénzügyi társaságokra nem terjed ki a felügyelet, ezért becsaphatják a fogyasztókat.

Bernanke viszont, szintén írásos állásfoglalásában, úgy vélekedett, hogy a Fed alkalmasabb a szóban forgó feladat ellátására. Bernanke azzal érvelt, hogy a pénzügyi kockázatok figyelemmel követése és a fogyasztóvédelem szorosan összefügg egymással, és a két feladat együttes ellátása további előnyökkel jár együtt.

Bernanke szerdán már javasolta a törvényhozásnak, hogy a fogyasztóvédelmet tegyék a Fed egyik alapfeladatává. A CFPA létrehozását az ellenzéki republikánus párti törvényhozók és a jelenlegi szabályozó szervek is hevesen ellenzik.

A törvényhozás demokrata és republikánus párti tagjai mindazonáltal vonakodnak attól is, hogy további jogkörökkel ruházzák fel a Fedet, mert úgy tartják, hogy a jelenlegi válságot az idézte elő, hogy a szövetségi tartalékbankrendszer felügyelte a bankokat és a kockázatos jelzáloghiteleket.