Vágólapra másolva!
A Stabilitás Pénztárszövetség szerint a július 20-ai határidőig az összes nyugdíjpénztár visszaigényelte a reálhozamok kifizetéséhez szükséges összeget az államtól. A volt tagoknak augusztus 31-ig kell megkapniuk a nekik járó pénzt, melyből a pénztárak levonják a banki és postai átutalások költségét.
Vágólapra másolva!

Megkezdték a reálhozamok kifizetését a magán-nyugdíjpénztárak - közölte csütörtökön a Stabilitás Pénztárszövetség. Közleményük szerint július 20-áig valamennyi pénztár visszaigényelte a reálhozamok kifizetéséhez szükséges összeget. Borza Gábor, a szövetség alelnöke szerint nincs érdemi akadálya annak, hogy az előírt határidőn belül megtörténjenek a kifizetések.

A pénztárak a visszalépő tagoknak járó kifizetéseket legkésőbb 2011. augusztus 31-ig végzik el. A Stabilitás számításai szerint a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépett tagok átlagosan 80 ezer forint reálhozam kifizetésébe részesülnek. Borza Gábor ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a banki és postai átutalások költségét - összhangban a jogszabályokkal - a pénztárak levonják.

Összesen 99 620 ember maradt a magán-nyugdíjpénztári rendszer tagja. Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők után a pénztárak 2827 milliárd forintot utaltak át a Nyugdíjreform- és Államadósság Kezelő Alap számára, a "maradók" vagyona 234 milliárd forintot tesz ki.

A szövetség alelnöke a csütörtöki közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a reálhozam nem azonos az egyenlegértesítőkön szereplő hozammal .A pénztárak által év elején kiküldött értesítőkön ugyanis a tag egyéni számlájának egyenlege szerepel, amelyből le kell vonni a pénztártagság utolsó napja és a tagsági jogviszony utolsó napját megelőző hónap közötti időszakra vonatkozó, a KSH által közölt, előző hónaphoz mért fogyasztói árindexek szorzatával képzett inflációs ráta értékét. A reálhozam így a tag egyéni számlájának egyenlege és a fenti módszerrel számított érték különbsége lesz.