A bolti árnál drágábbak a Sulinet-gépek

Vágólapra másolva!
A Sulinet Expressz program keretén belül az évi 60 ezer forintos adókedvezményre jogosító számítástechnikai eszközök várhatóan drágábbak lesznek a kiskereskedőknél, mint az aktuális listaár. A különbözetet a program fővállalkozóinak kötött árképzése okozza - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!
Tudjon meg mindent a Sulinet Expresszről!/sulinet_expressz/index.htmlA Sulinet jogásza a Társalgóban/vendegszoba/20030623sulinet1.htmlSzámítógépet olcsón a Sulinet Expresszelhttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=56776

Az egyik nagy hazai számítógépes áruházlánc vezetője a lapnak elmondta, hogy cége a Sulinet programban a nyertes konzorciumoktól a hagyományos csatornáknál drágábban tudja beszerezni az eszközöket.

A forgalmazók rendszerint a nagyobb megrendelést adó cégeknek kedvezményeket nyújtanak, de ezt a Sulinet programban nem tehetik meg, mivel így hátrányos helyzetbe hoznák a kisebb vevőkörrel rendelkező cégeket. Így az akció keretében árusított számítógépek akár 10-15 százalékkal is drágábbak lehetnek, mint az aktuális listaár.

Egyes kifutó termékeknél a nagyobb áruházak ráadásul a szokásosnál is nyomottabb beszerzési áron vásárolhatják meg az eszközöket, így a normál árak és az akciós árak közötti eltérés jóval nagyobb is lehet.

A Sulinet programban meghatározták azt a maximális végfelhasználói árat, amelyért értékesíthetők a számítógépek, de ha a kereskedők később csökkentik az árakat, újra már nem emelhetik azokat. Ezért nem érvényesülhet az a hazai gyakorlat, hogy a kereskedők legtöbbször beszerzési áron adják el termékeiket, és csak a hozzá kapcsolódó szolgáltatásból termel profitot. A lapnak nyilatkozó szakember szerint a tilalom arra ösztönözheti a kereskedőket, hogy a Sulinetes értékesítést külön erre a célra alapított cégbe szervezzék ki.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a sulinetes számítógépek egyes hardverelemeinél előírás a minimális felszereltség, de a bruttó 200 ezer forintos végfelhasználói árat csak úgy lehet elérni, hogy a szabadon választott alkatrészek nagyon rossz minőségűek. Gondot okoz az is, hogy a Sulinet program fővállalkozói csak bizonyos időnként módosíthatják áraikat, és így nem tudnak alkalmazkodni a piachoz, ahol akár 1-2 héten belül változhatnak az árak - írja a Világgazdaság.