Előrehozták Budapesten a fűtési szezont

Vágólapra másolva!
A rendkívül hűvös idő miatt szeptember 20-án már mintegy 100 ezer lakásban megkezdte a hőszolgáltatást a Főtáv Rt.
Vágólapra másolva!

A keddi napon megkezdődött a fűtési szezon a fővárosban. A budapesti épületek többsége rendelkezik megállapodással a szolgáltató Főtáv Rt.-vel az október 15-e előtti időszak távhőellátására vonatkozóan. A már megállapodással rendelkező fogyasztóknál a Főtáv a megadott hőmérsékleti határértékek átlépésekor beindítja a szolgáltatást. Ha a megállapodással nem rendelkező tulajdonosi közösségek a hűvös, változékony idő miatt meg kívánják kezdeni fűtést, akkor ezt a közös képviselők vagy a fűtési megbízottak kérhetik a Főtáv Rt. diszpécserszolgálatánál vagy a területileg illetékes üzemegységeknél.

Fotó: MTI
Megállapodás szerint, vagy megrendelésre fűt a Főtáv

A budapesti épületek többségének olyan megállapodása van a szolgáltató Főtáv Rt.-vel, amelynek értelmében a hőszolgáltatást már az október 15-e előtti, általános fűtési szezont megelőzően is elindíthatják.

Sturdik Miklós, a cég szóvivője elmondta: abban a 100 ezer lakásban, ahol az állandó megrendelés során 12 Celsius-fokot jelöltek meg, automatikusan beindították a fűtést. Külön kérésre, vagy 15 Celsius-fok feletti hőmérséklet esetén megszüntetik a meleg-szolgáltatást. Becsléseik alapján egy 50 négyzetméter körüli lakás esetében napi 200 forintos többletkiadással jár a pótfűtés.

Az ilyen, általuk csak temperáló jellegűnek nevezett fűtés nem igényel jelentősebb energiafelhasználást. Más dolog ugyanis a 0-fokos időben 20 fok körülire fűteni a lakásokat, mint 10 fok körüli hőmérsékletnél - mondta.

A zavartalan fűtésindítás feltétele, hogy az épületek fogyasztói tulajdonban lévő központi fűtési rendszere is üzemkész, ellenőrzött, kipróbált állapotban legyen. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fűtési rendszer feltöltött, próbafűtéssel ellenőrzött és légtelenített állapotban van. Az így felkészített központi fűtési rendszer szükség esetén rövid idő alatt üzembe helyezhető.

Minden évben sok problémát okoz, hogy az épületek központi fűtési rendszerei nincsenek felkészítve a téli időszakra. Ilyenkor a szolgáltatás beindítása a hibakeresés és javítás miatt elhúzódik. A megbontott fűtési rendszerek pedig sokszor okoznak beázást akár több lakásban is. A kipróbált, üzemképes fűtési rendszert a Főtáv Rt. a megrendelést követő 4 órán belül üzembe helyezi.

A fővárosi távhővel ellátott épületekben szeptember elejétől kérhető a távhőszolgáltatás beindítása. Ezt követően célszerű a fűtést a hőközponti szabályozásra bízni, amely a változékony hőmérsékletű időszakban igazodik a külső hőmérséklethez, és ha felmelegszik az idő, az automatikus szabályzók lekapcsolják a fűtést. Ilyenkor természetesen nincs hőfogyasztás, tehát hődíj sem keletkezik ezekre az időszakokra. Ha azonban lehűl az idő, a szabályzók automatikusan beindítják a fűtést. Egy átlagos méretű, 52 négyzetméteres lakás egy napi fűtésének hődíja 2-300 forint, a külső hőmérséklettől függően.