Nem lesz elnéző velünk az EU

Vágólapra másolva!
A korábbiaknál élesebben bíráló jelentés várható az Európai Bizottságtól a magyar államháztartás alakulásáról, miután a deficit jelentősen meghaladja a korábban számítottat. A jelentést csütörtökön adják ki Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Szokásos heti ülésén a testület azt követően készül a magyar teljesítmény értékelésére, hogy az EU statisztikai hivatala (Eurostat) írásos állásfoglalása nyomán a magyar kormány az állami-magán közös vállalkozásban megvalósított autópálya-építés költségeit beszámította az idei hiányba, és így a hiány a GDP-hez viszonyítva a korábban várt 3,6 százalékról 6,1 százalékra emelkedik.

A bizottság pénzügyi felelőse, Joaquín Almunia az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsának múlt heti ülésén jelentette be, hogy júliusban elfogadott ajánlásait a testület kénytelen újraértékelni, mert a nyáron rendelkezésre álló információkhoz képest "fontos változások" történtek. Az újabb bizottsági ajánlásokat a miniszterek a november 8-i brüsszeli találkozójukon várhatóan elfogadják.

Júliusban a testület még azt állapította meg, hogy a magyar államháztartás helyzete törékeny, de intézkedéseivel a kormány igyekezett követni a számára tavasszal megfogalmazott előző ajánlásokat. Tekintettel az újraértékelési kényszerre, most a korábbinál élesebb hangú bizottsági állásfoglalás várható. A távirati iroda értesülései szerint a testület egyértelműen értésre kívánja adni azt is, hogy a magyar hatóságoktól az uniós ajánlások következetesebb követését reméli.

Jóllehet a sajtóban időről időre megjelenik az a feltételezés, hogy Magyarországot akár uniós támogatások megvonásával is megfenyegethetik, ennek csekély a valószínűsége. Egyfelől ez aligha segítene a deficit csökkentésében - márpedig az uniós ajánlások segítő szándékúak -, másfelől Magyarország ellen, nem euróövezeti tagként csak nagyon nehezen alátámasztható indokok alapján hozhatna anyagi természetű büntetőintézkedéseket Brüsszel. Erkölcsileg sem lenne igazán indokolható a büntetés, hiszen euróövezeti tagállamok sorozatban szegik meg a - Magyarországgal ellentétben számukra kötelezően betartandó - deficithatárokat, és emiatt mindeddig nem kellett tényleges büntetéssel szembenézniük.

Almunia az újabb ajánlások megfogalmazását a múlt héten bejelentve maga is utalt arra, hogy nem örül a felmerült új információknak, amelyek alapját az EU statisztikai hivatalának véleménye szolgáltatta. A biztos jelezte, hogy a független hivatal állásfoglalásában tökéletesen megbízik, és azt a "magyarok is elfogadták". Veres János pénzügyminiszter erről akkor azt mondta: - Nem vitatkoztunk az Eurostattal, mert ez olyan vita, amelyben úgysem tudtunk volna nyerni.