Ötödször avatkozott be a szlovák központi bank

Vágólapra másolva!
A Szlovák Nemzeti Bank szerdán, az idén már ötödször, ismét közvetlenül beavatkozott a devizapiacon, miután a szlovák korona délelőtt 37,870/eurós rekordra drágult. Legutóbb, február 10-én 38,00/eurónál avatkozott be a szlovák jegybank.
Vágólapra másolva!

A beavatkozás után a szlovák korona 37,966/euróra enyhült, majd hamarosan ismét 37,890/euróra erősödött. Az elmúlt időszak folyamatos erősödése után a szlovák korona közel 2 százalékkal drágább, mint az év elején. Tavaly a szlovák korona 6,2 százalékkal erősödött az euróval szemben, a javuló külső mérlegek és a külföldi tőke nagy beáramlása miatt.

A központi bank szóvivője, Igor Barat szerint a beavatkozás okai azonosak a korábbiakkal: a korona erősödése nem felel meg a gazdasági alapoknak, káros a gazdaságnak, és a bank továbbra is minden eszközzel küzd e káros jelenség ellen. A központi bank hivatalos álláspontja szerint tudomásul veszi a gazdasági alapokkal magyarázható és fokozatos felértékelődést, de küzd a gyors kilengések ellen.

Elemzők szerint a jegybank egészen biztosan el fogja veszíteni ezt a csatát, mert a gazdasági alapok lesznek az erősebbek. A Szlovák Nemzeti Bank tavaly tavasszal és novemberben négy lépésben összesen 2,0 százalékponttal 4,00 százalékra csökkentette irányadó kamatát, mindannyiszor a felértékelési nyomás elhárításával indokolva az enyhítést, és szóbeli, illetve nyíltpiaci beavatkozásokkal is igyekezett fékezni a felértékelődést. A hónap végére 75-150 bázispontos további enyhítés lehetséges az elemzők szerint.

A szlovák kormány jövőre óhajt belépni az euróövezet előszobájául szolgáló, kötött ERM-II átváltási mechanizmusba, és 2007-re akarja teljesíteni az euróövezeti feltételeket.