Románia 2012-2014-ben vezetné be az eurót

Vágólapra másolva!
Románia 2012-2014-ben szeretne csatlakozni az euróövezethez, miután a hazai árak felzárkóznak az euróövezet országainak árszínvonalához, és csökkennek a jövedelemkülönbségek az uniós jövedelmekhez képest.
Vágólapra másolva!

Románia euróövezeti csatlakozásáig 8-10 év telik el - jelentette ki Mugur Isarescu a román központi bank kormányzója. Még ha az euróövezeti csatlakozásig becsült idő különböző is az egyes országok számára, a következtetés az, hogy a valós konvergencia folyamata nehéz és hosszú, akár évekig is eltart - még a legfejlettebb jelöltországok számára is - idézte a jegybank elnökét a Curentul című lap.

Az Európai Unióba 2007-ben belépést remélő Románia jegybanki kormányzója tavaly ősszel a reális céldátumot az euró bevezetésére 2011-2013 között határozta meg. Románia az idei GDP arányos államháztartási hiányt 0,7 százalékra kívánja mérsékelni az eredetileg tervezett 1,5 százalékról és a tavalyi 1,2 százalékról.

A román kormány szerint az idei gazdaságnövekedés nagyobb lesz az IMF által várt 5,3 százaléknál, és úgy véli, hogy a nemzetközi szervezet feleslegesen aggódik a költségvetési bevételek alakulása kapcsán. Ez utóbbi véleményét alátámasztandó rámutatott arra, hogy az elmúlt hónapokban az adóbevételek 12 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.