Verheugen támogatja a magyar reformokat

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság (EB) alelnöke szerint a bizottság a legteljesebb mértékben támogatja azokat a reformokat, amelyeket Magyarország kíván megvalósítani a közeljövőben. Günter Verheugen ezt azt követően mondta, hogy pénteken találkozott Bajnai Gordon önkormányzat és területfejlesztési miniszterrel.
Vágólapra másolva!

Günter Verheugen szerint Magyarország napjainkban az Európai Unióban a legambíciózusabb reformfolyamatot indította el, amely illeszkedik az unió hosszú távú erőfeszítéseihez. Magyarország 2004-es uniós csatlakozása óta Verheugennek ez az első látogatása az országban, holott előtte, 1999-2004 között rendszeresen járt Magyarországon, találkozott a vezetőkkel, hiszen Magyarország akkoriban az európai uniós csatlakozás élvonalában haladt.

Kiemelte, hogy Magyarország most egy újabb átalakulási folyamat közepén van, jelenleg a tudás alapú társadalmat és a környezetbarát gazdaságot építi ki, amely pontosan az a két folyamat, mellyel most az Európai Unió is szembe néz. Günter Verheugen emlékeztetett rá, hogy az EU reformfolyamatának legfontosabb területei közé a klímaváltozás elleni harcot, a kis- és középvállalkozások fejlesztésének időszerű kérdéseit, a közigazgatás reformját és az állami szabályozás javításával kapcsolatos kezdeményezéseket lehet sorolni, és idetartozik az innováció kérdésköre is.

Hangsúlyozta: fontos, hogy a makrogazdasági kiigazítás, stabilitás nélkül Magyarország nem tudná végigvinni reformjait, a magyar gazdaság jövője "nem lenne túl fényes" a stabil makrogazdasági egyensúly nélkül.

Bajnai Gordonnal való megbeszélése része annak a folyamatnak, amellyel előkészíti az EU Tanácsának jövő heti találkozóját, amikor is az unió vezetői, államférfijai áttekintik az integrációban résztvevő tagállamok helyzetét, egész Európa reformfolyamatait.

Új kezdeményezések hazánkban

Bajnai Gordon kifejtette, hogy az Európai Bizottság alelnökével részletesen megvitatták a kis- és középvállalkozások fejlesztését célzó európai folyamatot is. Kiemelte, hogy az unióban ismert, úgynevezett Jeremie program során az unió 27 tagállama közül elsőként Magyarország indította el a mikrovállalkozások hitelezését.

Bajnai Gordon azt is elmondta, hogy Magyarországon egy éve még 37 napot vett igénybe egy új cég létrehozása, ez év elejétől az alapítás időtartama egy napra csökkent, idén július 1-től pedig egy óra lesz egy új vállalkozás alapításának időtartama.